William Carey

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
William Carey
William Cary.jpg
Personlig information
Født ca. 1500
Død 22. juni 1528
Forældre Thomas Carey og
Margeret Spencer
Søskende John CareyRediger på Wikidata
Ægtefælle Mary Boleyn (gift fra 1520 – 1528)
Børn Catherine Carey
Henry Carey
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

William Carey (født ca. 1500 – død den 22. juni 1528) var en engelsk hofmand og Henrik 8. af Englands favorit. Hans kone, Mary Boleyn, er kendt som en af kongens elskerinder og søster til Anne Boleyn.

Biografi[redigér | redigér wikikode]

William Carey blev født som anden søn af Thomas Carey (14791536) og dennes kone, Margeret Spencer fra Chilton Foliat i Wiltshire. Han kom fra en søskendeflok på otte. Den 4. februar 1520 indgik han et arrangeret ægteskab med Thomas Boleyn og Elizabeth Boleyns datter Mary, og efter brylluppet bosatte de sig officielt i Aldenham i Hertfordshire.

Kort efter brylluppet blev Mary Henriks faste elskerinde, og Boleyn-familien blev rigt belønnet derfor. William Carey blev også fyrsteligt belønnet for sin kones utroskab, da han modtog slotte og ejendomme af kongen. Carey var en kendt kunstelsker og samler og præsenterede den hollandske maler Lucas Horenbout i England midt i 1520'erne. En af grunden til kongens favorisering af ham hang måske også sammen med, at Carey elskede fysisk aktivitet som ridning, jagt og turneringer.

Anne Boleyn fangede kongens interesse kort efter Mary havde født sit andet barn. Henrik friede til Anne i 1527, men Carey nåede aldrig at oplevede sin svigerindes drøm om at blive dronning opfyldt, da han døde af den engelske svedesort i 1528.

Han døde dybt forgældet, og hans hustru, Mary, var tvunget til at pantsætte sine smykker for at skaffe mad på bordet. Anne kom hende til sidst til undsætning, da hun sørgede for, at hun fik en årlig pension [1].

Børn og faderskab[redigér | redigér wikikode]

William Carey og Mary Boleyn blev forældre til to:

  • Henry Carey (født 4. marts – død 23. juli 1596) blev adlet af sin kusine dronning Elizabeth 1. af England kort efter hendes kroning. Rygter fortæller, at da han lå på dødslejet, tilbød Elizabeth ham den eftertragtet titel jarl af Ormonde, men han afslog [2].

Faderskab[redigér | redigér wikikode]

Hårdnakkede rygter påstår, at børnenes fader var kongen, og ikke Carey.


Mange bemærkede, at Catherine Carey og hendes datter Lettice lignede Henrik d. 8 og Elizabeth d. 1. Hvis Catherine virkelig var født i juni 1524, ville det tyde på, at hun var kongens datter, da Marys affære med ham begyndte omkring 1522 og endte engang i forsommeren 1525. Det kan også betyde, at Henry er blevet undfanget kort før affærens afslutning. Et vidne bemærkede stor lighed mellem Henry og kongen, og John Hale sagde 10 år efter, at han havde mødt en ung hr. Carey, som han troede var kongens søn [3]. Der er ingen konkrete beviser på at Henry eller Catherine var kongens biologiske børn. En nærmere gennemgang af papirer og breve fastslår, at Henry blev født i marts 1526 – og selve affæren mentes at været sluttet omkring 1525 [4].

Henvisninger og fodnoter[redigér | redigér wikikode]

Fodnote[redigér | redigér wikikode]