Winnipeg

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Question book-4.svg Der er for få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem. Du kan hjælpe ved at angive troværdige kilder til de påstande, som fremføres i artiklen.
Winnipeg
Winnipegs byvåben Winnipegs byflag
Crest of Winnipeg.svg Flag of Winnipeg.svg
Portage Ave. Winnipeg.jpg
Overblik
Land Canada Canada
Borgmester Brian BowmanRediger på Wikidata
Provins Manitoba Manitoba
Grundlagt 1738Rediger på Wikidata
Postnr. R2CRediger på Wikidata
Demografi
Indbyggere 705.244 (2016)[1]Rediger på Wikidata
 - Areal 449 km²
 - Befolkningstæthed 1.571 pr. km²
Andet
Tidszone UTC−06:00Rediger på Wikidata
Højde m.o.h. 238 mRediger på Wikidata
Hjemmeside www.winnipeg.ca

Winnipeg er en by i Canada med 705.244 (2016)[1]Rediger på Wikidata indbyggere. Byen er hovedstad i Manitoba og benævnes ofte som "Porten til Vesten". Med sin beliggenhed næsten midt i Nordamerika, hvor de vidtstrakte prærier findes, er byen et centrum for landbrug med blandt andet kornhandel. Klimatisk er byen præget af store udsving med konstant frost fra midt i november til langt hen i marts og sommertemperaturer ofte omkring 30 °C og af og til endnu højere.

Byens oprindelse daterer sig tilbage til 1738, hvor franskmændene opførte en forpost på stedet. Denne blev dog forladt igen, men forskellige andre forposter opførtes i området til støtte for handelen organiseret af Hudson's Bay Company. I begyndelsen af det 1800-tallet blev et fort beliggende tæt på det nuværende Winnipeg efterhånden det vigtigste i området. Her boede gennem en årrække handelskompagniets leder. Omkring 1870 var der en konflikt mellem Métis-indianerne i området og nybyggere, der kom østfra. I forlængelse fik Manitoba status af Canadas femte provins. I 1873 blev Winnipeg officielt registreret som by med postkontor oprettet få år senere.

Byen oplevede et stort økonomisk opsving i perioden fra 1890'erne til omkring 1920, hvor befolkningen steg fra 25.000 til over 200.000. En stor del af indvandrerne kom fra Østeuropa, og Winnipeg blev i 1903 hjemsted for den første uafhængige ukrainske kirke i Nordamerika. Kirken havde sit centrum i Blikdåsekatedralen og var ledet af ukraineren Cyril Genik. Forskellige forhold (herunder etableringen af Panamakanalen i 1914 og en stor strejke i 1919) medførte dog, at udviklingen stagnerede. Det store aktiekrak på New Yorks børs i 1929 ramte Winnipeg hårdt, og i 1937 måtte regeringen anmodes om økonomisk assistance.

2. verdenskrig var med til at bringe byen på fode igen, og ved krigens afslutning var optimismen stor. Der blev bygget i stort omfang, men en stor oversvømmelse i 1950 satte en midlertidig stopper herfor. 70.000 mennesker måtte evakueres, og byen blev sat i undtagelsestilstand. Igen måtte der statslig hjælp til byen, som siden har udviklet sig meget. En plan fra 1971 har styret udviklingen af byggeriet, og byen fremstår i dag som en helhed.

Winnipeg er langt overvejende engelsk-sproget med et lille fransk-talende mindretal. Byen har et blomstrende erhvervs- og kulturliv med blandt andet flere festivaler. Blandt de mest kendte personer, der stammer fra byen, er musikeren Neil Young, der dog ikke er født i byen.

Navnet "Winnipeg" stammer fra cree-sproget og betyder "mudret vand". Navnet blev overtaget fra søen af samme navn, der dog ligger cirka 60 kilometer nord for byen.

Referencer[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ a b Oplysningen er fra Wikidata, som angiver denne kilde: www12.statcan.gc.ca.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]