Winston Smith (1984)

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Disambig bordered fade.svg For alternative betydninger, se Winston Smith. (Se også artikler, som begynder med Winston Smith)

Winston Smith er hovedpersonen i George Orwells roman 1984 fra 1949. Hans navn er blevet en metafor for manden på gaden, det uskyldige offer for politiske manipulationer og rænkespil. I romanen arbejder Winston i Ministeriet for Sandhed, hvor han omskriver historiske dokumenter, så de passer den til enhver tid gældende partilinie, der kan skifte fra dag til dag.

I romanen lokkes Winston til at slutte sig til en hemmelig organisation, hvis mål det er at underminere Store Broders diktatur. Han er ikke klar over, at han bliver lokket i en fælde af O'Brien, der er med i regeringen. Da han bliver taget til fange og tortureret, forråder Winston sin eneste medsammensvorne, Julia, som han elsker, og han finder ud af, at undergrundsbevægelsen, "Broderskabet", som de tror, at de er med i, måske slet ikke eksisterer.

Denne artikel er en oversættelse af artiklen Winston Smith på den engelske Wikipedia. Oversættelsen tager i sin sprogbrug desuden udgangspunkt i den danske udgave af 1984 (Gyldendals Tranebøger 1973), oversat af Paul Monrad.