Wye

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Wye
River Wye at Hay-on-Wye.jpg
Wye ved Hay-on-Wye
Overblik
Flodets navn Wye
Land StorbritannienRediger på Wikidata
Udspring Plynlimon
Udspringets højde 690 m.o.h.
Afvandingsareal 4.136 km²
Længde 215 km
Udmunding Chepstow
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.
Wye ved Chepstow, hvor man ser byens slot og vejbroen, der forbinder Monmouthshire (til venstre) med Gloucestershire.

Wye er den femtelængste flod i Storbritannien, der på en del af sit nedre løb udgør grænsen mellem England og Wales. Floden er et vigtigt naturbevaringsområde og meget populært til rekreative formål.

Beskrivelse[redigér | redigér wikikode]

Wye har sit udspring i de walisiske bjerge ved Plynlimon. Den løber gennem eller nær en række byer og landsbyer som Rhayader, Builth Wells, Hay-on-Wye, Hereford (den eneste større by, den passerer), Ross-on-Wye, Symonds Yat, Monmouth og Tintern, inden den støder til Severns munding lige neden for Chepstow. Wye er samlet set 215 km lang.

Floden er udnævnt til et britisk Site of Special Scientific Interest (Område af særlig videnskabelig interesse) samt et særligt bevaringsområde ifølge EU's habitatdirektiv og er et af Storbritanniens vigtigste naturbevaringsområder. Store dele af Wyes nedre løb er et af landets Area of Outstanding Natural Beauty (Område med ekstraordinært smuk natur). Wye er stort set fri for forurening og er tidligere blevet regnet for en af Storbritanniens bedste floder til laksefiskeri uden for Skotland. Imidlertid er laksebestanden i Wye i de seneste år faldet markant, og fangstmængderne ligger nu under flere andre floder i England og Wales. I 1967 blev der fanget 7.864 laks med fiskestang, i 1988 var tallet 6.401, men i 2002 var det faldet til 357, et lavpunkt, hvorfra det kun er steget svagt trods intensivt arbejde foretaget af Wye and Usk Foundation for at tiltrække flere laks i forårets gydeperiode. Wye var især kendt for sine store "forårslaks", der havde tilbragt tre-fire år i havet, inden de trak op i floden for at gyde. De plejede at ankomme mellem januar og juni, og nogle eksemplarer vejede over 20 kg; den største laks, der er registreret, vejede næsten 27 kg og blev fanget ved Ballingham i 1923. Den seneste større laks, der er fanget, vejede lidt over 23 kg og blev taget i 1963. Disse meget store forårslaks er reelt forsvundet i løbet af de seneste to-tre årtier.

Wye mellem Tintern og Chepstow
Transportmuligheder ved Symonds Yat

Wye anvendes desuden til kanosejlads på grund af sin relativt langsomme strøm, der er godt for begyndere. Strømfaldene ved Symonds Yat er mere krævende. Offentligheden har lov til at besejle floden med strømmen fra Hay. Vandrere kan gå ad Wye Valley Walk langs floden fra Coed Hafren til Chepstow på en række velholdte markerede stier.

Et udsigtspunkt i nærheden af The Biblins on the Wye går under navnet "Tre counties udsigten", idet det ligger, hvor Herefordshire, Gloucestershire og Monmouthshire mødes. De sidste 26 km af floden mellem landsbyen Redbrook og Chepstow udgør grænsen mellem Wales og England.

Flere floder og mindre vandløb er bifloder til Wye. De største af disse er Lugg og Monnow.

Historie[redigér | redigér wikikode]

Romerne byggede en bro af træ og sten lidt oven for det, der nu er Chepstow. Det har været (og er stadig muligt) at sejle op ad floden til Monmouth siden begyndelsen af det 14. århundrede. Sir William Sandys forbedrede disse muligheder i 1660'erne, så det kunne lade sig gøre at sejle til Hereford, idet han oprettede sluser, så opstemningerne kunne passeres. Arbejdet viste sig dog ikke at være tilstrækkeligt holdbart, og i 1696 gav en parlamentslov Hereford County lov til at opkøbe og destruere vandmøllerne på Wye og Lugg. Alle sluser og opstemninger blev fjernet, bortset fra New Weir Forge nær Goodrich; denne overlevede til 1815. Opkøbet blev finansieret af en county-skat. Opstemningerne blev fjernet langs Wye i Herefordshire, hvilket gjorde floden passabel til countiets vestre grænse og længere op, i hvert fald til Hay-on-Wye. En hestetrækvej blev anlagt i 1808, men kun op til Hereford; før det blev prammene trukket ved mandkraft, på samme måde som det skete på Severn. Der blev i flere omgange brugt penge på at forbedre sejlmulighederne på Lugg fra Leominster til denne flods udløb i Wye ved Mordiford, men det tyder på, at besejlingen af denne flod har været besværlig. Wye vedblev at være kommercielt sejlbar til 1850'erne, hvorpå jernbanerne overtog transporten.

Kajakker på Wye

Besejling og sport[redigér | redigér wikikode]

Environment Agency har autoriteten angående besejling af Wye. Tidevandet går i floden op til Bigsweir, og neden for dette punkt har Gloucester Harbour Trustees myndigheden over besejlingen.

Wye er flittigt anvendt til kano- og kajaksejlads, idet den har strækninger, der passer til forskellige erfaringsniveauer, og fordi der er fri adgang til sejlads fra Glasbury til udløbet i Severn.[1] Der findes mange kanoudlejninger og mulighed for at sejle i grupper med kyndige guider, lige som der er en række lejrpladser forskellige steder langs floden. Ved Symonds Yat er der et særligt populært sted med kraftigere strømme, og stedet blev købt i 2003 af British Canoe Union med henblik på at bevare strømmene til rekreativ brug.[2]

Der findes tre roklubber, der holder til ved Wye. De ligger i henholdsvis Hereford, Ross-on-Wye og Monmouth. Der afholdes årlige regattaer ved klubberne i Ross og i Monmouth for roere af alle styrker.

Kulturelle referencer[redigér | redigér wikikode]

Den romantiske digter William Wordsworth skrev nogle linjer om Wye i sit digt "Lines Written a Few Miles Above Tintern Abbey", som blev udsendt i 1798 i Lyrical Ballads:

How oft, in spirit, have I turned to thee,
O sylvan Wye! thou wanderer thro' the woods,
How often has my spirit turned to thee!

Billedgalleri[redigér | redigér wikikode]

Floden[redigér | redigér wikikode]

Broer over Wye[redigér | redigér wikikode]

Noter[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ Boating along the River Wye. www.waterscape.com. Hentet 2012-03-04. 
  2. ^ River rapids sold to canoeists. BBC. 2003-03-15. 

Koordinater: 51°36′36″N 2°39′42″W / 51.61000°N 2.66167°V / 51.61000; -2.66167