Spring til indhold

Xanthippus

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Xanthippus
Antikken
Født200-tallet f.v.t. Rediger på Wikidata
Sparta, Grækenland Rediger på Wikidata
Død200-tallet f.v.t. Rediger på Wikidata
Uddannelse og virke
BeskæftigelseLejesoldat, militærperson Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Xanthippus (oldgræsk: Ξάνθιππος) fra Lacedaemon, eller fra Karthago, var en spartansk lejesoldatgeneral, som gjorde tjeneste for Karthago under den første puniske krig. Han førte den karthagiske hær til betydelig succes mod den romerske republik i løbet af krigen, og trænede hæren til en professionel standard, før han besejrede romerne i slaget ved Tunis, hvor karthagiske styrker dirigerede den romerske ekspeditionsstyrke og fangede den romerske konsul Marcus Atilius Regulus i 255 f.Kr.

Diodorus siger, at Xanthippus var leder af en lille gruppe spartanske lejesoldater, der gjorde tjeneste for Kartago under den første puniske krig.[1] Xanthippus blev ansat som en spartansk militærinstruktør af karthagerne i 255 f.Kr.[2][3] Polybius fortæller os, at Xanthippus først blev opmærksom på de karthagiske ledere, da han kritiserede Karthagos generalers adfærd og argumenterede for, at det var dem, og ikke romerne, der forårsagede deres tilbageslag og nederlag. Efter at være blevet henkaldt for at forklare sig for Karthagos elite, argumenterede han med succes sin sag og blev placeret i kommandoen over den karthagiske hær. På trods af den første bekymring blandt karthagerne om, at Xanthippus ikke ville klare opgaven, viste han sig hurtigt ved at omstille den karthagiske hær med succes og opnåede anerkendelse blandt soldaterne.[4]

Polybius krediterer Xanthippus med den karthagiske formation i slaget ved Tunis.[5] Han placerede borgerfalanksen i centrum af sin formation, med de erfarne lejesoldater, der holdt højre flanke. Hans elefanter placerede han "en passende afstand" foran falanksen, og hans kavaleri på siden af formationen, hvor de var i stand til at bruge deres numeriske overlegenhed til at overvælde deres romerske modstykker og angribe de romerske flanker og dirigere de romerske styrker.[6] Efter at have besejret den romerske styrke i Afrika, sagde Polybius, at Xanthippus sejlede hjem til Grækenland.[7]

Diodorus giver en beretning om Xanthippus' død. Efter slaget ved Tunis stoppede Xanthippus i byen Lilybaeum (nu Marsala på Sicilien), som blev belejret af romerne. Han inspirerede mod og ledede et angreb, der besejrede romerne. Jaloux på Xanthippus' succes, forrådte byen ham ved at give ham et utæt skib, og han sank angiveligt i Adriaterhavet på sin rejse hjem.[8] Forskeren John Lazenby hævder, at denne historie er særdeles usandsynlig – denne påstand er understøttet af en rapport om, at en Xanthippus blev gjort til guvernør i en nyerhvervet provins af Ptolemæus Euergetes i Egypten i 245 f.Kr.[9] Det understøttes yderligere af Polybius' påstand om, at Xanthippus vendte tilbage til Grækenland i stedet for at stoppe i Lilybaeum. Denne påstand er mere sandsynlig, da Polybius levede tættere på Xanthippus' tid end Diodorus. Appian hævder i sin afrikanske bog, at Xanthippus blev sendt tilbage til Sparta med hæder og krigsskibe af karthagerne, men at de fik skibenes kaptajner til at kaste Xanthippus og hans mænd i havet.

Silius Italicus skriver, at Xanthippus oprindeligt var fra Amyclae i Laconia. Han siger også, at tre sønner af Xanthippus, ved navn Xanthippus, Eumachus og Critias, tjente under Hannibal som lejesoldater og blev dræbt i slaget ved Ticinus.

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ Diod. XXIII.16.1.
  2. ^ Hanson, Victor Davis (2007-12-18). Carnage and Culture: Landmark Battles in the Rise to Western Power (engelsk). Knopf Doubleday Publishing Group. ISBN 978-0-307-42518-8.
  3. ^ Goldsworthy, Adrian (2012-08-30). The Fall of Carthage: The Punic Wars 265-146BC (engelsk). Orion Publishing Group. ISBN 978-1-78022-306-3.
  4. ^ Plb. I.32.1–9.
  5. ^ Plb. I.33.6–8
  6. ^ Goldsworthy 2006, s. 89–90.
  7. ^ Plb. I.36.2.
  8. ^ Diod. XXIII.16.1.
  9. ^ Lazenby 1996, s. 106.

Litteratur[redigér | rediger kildetekst]