Appian

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Appian
Tidlige Romerrige

Personlig information
Født 95 Rediger på Wikidata
Alexandria, Egypten Rediger på Wikidata
Død 165 Rediger på Wikidata
Rom, Italien Rediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Beskæftigelse Historiker, embedsmand, forfatter, advokat Rediger på Wikidata
Fagområde Litterær aktivitet, offentlig forvaltning, historie Rediger på Wikidata
Kendte værker Romersk Historie Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Appian (græsk: Αππιανος c. 95-160) var en græsk historiker, der blev født i den dengang overvejende græske by Alexandria i Egypten. Appian flyttede siden til Rom for at virke som advokat. Her skrev han en romersk historie ((Ῥωμαικα) på 24 bind. Værket blev anlagt i en tematisk-kronologisk form med udgangspunkt i Romerrigets krige. Historien om de folkeslag, som indlemmes i imperiet, fortælles sammen med beretningen om de krige, hvor de blev besejret af romerne.

Appian skrev på græsk, og derfor overvejende for den græsktalende befolkning i Romerrigets østlige provinser. Appian er en værdifuld kilde til antikkens samfund, da han meget usædvanligt for samtidens historikere inddrog både økonomiske, administrative og sociale aspekter i sin beskrivelse. Han forklarer dog, i lighed med de øvrige antikke historikere, kriser som et resultat af sædernes forfald.

Store dele af værket er i dag gået tabt, men af de dele, der er bevaret, er især hans beretning om de romerske borgerkrige vigtig, da den er en af de få bevarede.

Litteratur[redigér | rediger kildetekst]

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]