Youdan Cup

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Jump to navigation Jump to search

Youdan Cup var en fodboldturnering, der blev spillet i Sheffield, England i perioden 16. februar9. marts 1867. Den lokale ejer af Alexander Music Hall, Thomas Youdan, sponsorerede turneringen og stillede en pokal til rådighed. Pokalen var lavet af sølv, og selvom Youdan udloddede £ 2 til vinderen af designkonkurrecen, var pokalen ikke færdig tids nok til at bliver overrakt til vinderen ved turneringens afslutning.[1][2]

Turneringformatet blev bestemt af en komite, og kampene blev spillet efter Sheffield-reglerne.[3] De to første runder var en knock out-turnering, mens de tre hold i finalerunden spillede alle-mod-alle.

Finalen blev spillet den 5. marts 1867Bramall Lane i Sheffield og blev overværet af 3.000 tilskuere, som hver betalte 3 pennies i entre. Kampen brugte konceptet 'rouges' (en 'rouge' blev scoret, når et skud på mål, som kun var 4 yards brede, gik forbi men ville have gået i mål på et 8 yards bredt mål, og hvis kampen endte uafgjort efter antal scorede mål, blev antallet at scores rogues afgørende), som blev afgørende i finalen, som endte uafgjort 0-0, men hvor Hallam FC havde scoret 2 rogues mod Norfolks 1. Efterfølgende besejrede Norfolk Mackenzie i kampen om andenpladsen, og fik overrakt et sølvbæger, der blev indkøbt for entreindtægterne. På grund af sygdom var Tommy Youdan desværre ikke selv i stand til at overrække bægeret.[1]

Efterfølgende forsvandt pokalen. Den dukkede først op igen i 1997, da en skotsk antiksamler underrettede Hallam FC om at han var i besiddelse af den. Klubben købte den af ham for £ 2.000.

Resultater[redigér | redigér wikikode]

Første runde[redigér | redigér wikikode]

Første runde blev spillet den 16. februar 1867, og de tolv hold spillede om seks pladser i anden runde.

Anden runde[redigér | redigér wikikode]

Anden runde blev spillet den 23. februar 1867, og de seks hold spillede om tre pladser i finalerunden.

Omkamp (samme dag)

Finalerunde[redigér | redigér wikikode]

Finalerunden bestod af en semifinale, en finale og en kamp om andenpladsen. Norfolk gik direkte til finalen, mens de to øvrige hold spillede om den anden finaleplads i semifinalen. Taberen af finalen spillede mod taberen af semifinalen i kampen om andenpladsen.

Semifinalen blev spillet den 2. marts 1867.

Finalen blev spillet den 5. marts 1867Bramall Lane.

Kampen om andenpladsen blev spillet den 9. marts 1867.

Kilder / eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Noter[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ a b Harvey, Adrian (2005). Football: The First Hundred Years: the Untold Story. Routledge. s. 289. ISBN 9780415350198. 
  2. ^ "Football: The First Hundred Years: the Untold Story" Google Books
  3. ^ Murphy, Brendan (2007). From Sheffield with Love. Sports Book Limited. s. 77–78, 117. ISBN 9781899807 56 7.