Zara

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Zara
Zarasg.JPG
Zara Logo.svg
Virksomhedsinformation
Virksomhedsform Sociedad Anónima
Grundlæggelse 1975
Hovedsæde A Coruña, Spanien
Nøglepersoner Amancio Ortega, ejer
Branche Detailhandel, tøjproduktion
Omsætning 6,264 mia. (2007)
Moderselskab Inditex
Eksterne henvisninger
Hjemmeside zara.com
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.
En Zara-butik i Hong Kong.

Zara er en spanskejet kæde af tøjbutikker, der blev blev grundlagt med en butik på hovedgaden i A Coruña i 1975.

Kæden ejes af Inditex, der også ejer mærker som Massimo Dutti, Bershka og Pull & Bear. I alt består kæden af over 1.900 butikker fordelt på 87 lande[1]. Størst er kæden på hjemmemarkedet i Spanien, hvor der er i alt 335 butikker.

Zara har i forhold til sine konkurrenter markeret sig ved at bruge kort tid, fra produkterne designes, til de havner i butikkerne. Mens Zara bruger et par uger, er branchegennemsnittet 9 måneder.[Kilde mangler] Zara er desuden kendt for ikke at bruge resurser på markedsføring.[2] Selskabet investerer i stedet en andel af omsætningen i åbningen af nye butikker. Zara er også gået imod at lægge produktionen i lande med lave omkostninger, hvilket ellers er en udbredt trend i tøjbranchen. I stedet produceres tøjet i bl.a. Spanien og Marokko.

Zara i Danmark[redigér | redigér wikikode]

Selskabet opererer på det danske marked via datterselskabet Zara Danmark A/S. Den første butik åbnede i 2000Vimmelskaftet i København. Senere er butikken i shoppingcentret Field's i Ørestad kommet til. Succesen er imidlertid udeblevet i Danmark; det danske datterselskab har siden 2000 haft et samlet underskud på over 140 mio. kr.[3].

Zara har tidligere haft en butik i Lyngby Storcenter. Efter 4 år lukkede den i efteråret 2008. Der har også ligget en butik på Strøget i Århus, men den lukkede i december 2009.[4]

Siden ekspansionen til Danmark har Zara også åbnet i Sverige og Norge (2006).

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Referencer[redigér | redigér wikikode]