Zenne

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Zenne
Floden Zennes løb
Overblik
Land Belgien Rediger på Wikidata
Geografi
Udspring I Naast
- højde
123 m.o.h.
Udmunding Heffen, Dijle
- højde
5 m.o.h.
Fysiske kendetegn
Længde 103 km
Middelvandføring 5,5 /s
Afvandingsareal 1164 km²
Afvandings­område Belgien


Nederlandsk: Zenne (fransk: Senne) er en lille flod, 103 km lang, som flyder gennem Bruxelles og udmunder i Dijle-flodens venstre side. Dens udspring ligger i kommunen Soignies. Den flyder indirekte ud i Scheldt, gennem Dijle og Rupel. Woluwe floden er en af bifloderne til Zenne.

I centrum af Bruxelles blev Zenne fuldstændig overdækket, og der blev bygget store boulevarder oven på den i det 19. og 20. århundrede. Den kan stadig ses i udkanten af Bruxelles og udenfor byen, men inde i byen løber den nu fortrinsvis under den Kleine Ring. Zenne floden var berygtet for at være en af Belgiens mest forurenede floder, da alt spildevandet fra Bruxelles området blev ledt urenset ud i den. I marts 2007 betød færdiggørelsen af et nyt rensningsanlæg, at der er begyndt at blive gjort noget ved dette problem.

Den gyldne iris blev brugt som mærke for Bruxelles området fordi den findes i marsksletterne omkring floden. Den enestående vilde gærsvamp i Zenne floddalen bruges ved produktionen af den regionale Lambic øl.

Koordinater: 51°04′N 4°26′Ø / 51.067°N 4.433°Ø / 51.067; 4.433

VandløbSpire
Denne artikel om et vandløb eller en er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Geografi