Spring til indhold

Boulevard

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Champs-Élysées i Paris, Frankrig

Boulevard (via fransk fra middelnedertysk eller hollandsk:[1] bolwerkbolwark, "bastion") har flere alment accepterede betydninger. Det blev først introduceret på fransk i 1435 som boloard[kilde mangler] og er siden ændret til boulevard, på dansk tidligere bulevard.[2] Ofte anlagt hvor et bolværk som en fæstningsvold er sløjfet.[2]

Boulevard bruges oftest om en bred, flersporet hovedfærdselsåre til gennemkørsel, delt med en midterrabat og ekstra kørebaner ved siden af til langsomtkørende trafik, cykelstier og fortove, desuden med træbeplantning i begge sider. Oftest med en betydelig landskabsmæssig kvalitet.

I Danmark findes H.C. Andersens Boulevard, Amager Boulevard, Dalgas BoulevardFrederiksberg, StrandboulevardenØsterbro og Sønder BoulevardVesterbro i København, Bjerregårdsboulevarden ved Jammerbugten, Ingerslevs Boulevard i Aarhus, Dronningens Boulevard i Herning, Einsteins Boulevard i Aalborg og Dagnæs Boulevard i Horsens.

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ "boulevard". Den Danske Ordbog. Hentet 16. december 2023.
  2. ^ a b "Bulevard". Ordbog over det danske Sprog. Hentet 16. december 2023.
Der er for få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem. Du kan hjælpe ved at angive troværdige kilder til de påstande, som fremføres i artiklen.
Veje og vejanlægSpire
Denne artikel om veje eller vejanlæg er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.