Allinge-Sandvig

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
For alternative betydninger, se Sandvig.
Allinge-Sandvig
Allinge Station Sandvig Station

Allinge Kirke
Overblik
Land Danmark Danmark
Region Region Hovedstaden
Kommune Bornholms Regionskommune
Sogn Allinge-Sandvig Sogn
Grundlagt ultimo 1300-tallet
Postnr. 3770 Allinge
Demografi
Allinge-Sandvig by 1.473[1] (2023)
Kommunen 39.602[1] (2023)
 - Areal 588,53 km²
Andet
Tidszone UTC +1
Hjemmeside www.allinge-sandvig.dk
Oversigtskort
Allinge-Sandvig ligger i Bornholm
Allinge-Sandvig
Allinge-Sandvig
Allinge-Sandvigs beliggenhed

Allinge-Sandvig er en by på nordspidsen af Bornholm, beliggende i Allinge-Sandvig Sogn. Byen har 1.473 indbyggere (2023)[1]. Sandvig er nordligst beliggende.

Oprindeligt var det to særskilte byer, men med tiden er de vokset sammen. Begge byerne har gennem tiden været præget af den nærliggende Hammerknude, hvor Hammershus slotsruin ligger og hvor der har været intensiv brydning af granit, som blev udskibet fra både Allinge Havn og Hammerhavnen.

Allinge-Sandvig huser et af de fem nationale redningscentre, nemlig Beredskabsstyrelsen Bornholm (BRSB).

Historie

Helleristninger

Mellem de to byer finder man lidt inde på øen Madsebakke helleristningsfelt, som er Danmarks største. Helleristningerne stammer fra Bronzealderen, og der er bl.a. skibsaftegninger, fodsålefigurer og kredstegn.

Havnene

Allinge, som er opstået omkring de naturlige klippehavne langs kysten, og Sandvig, der er et lille fiskerleje, kan spores tilbage til middelalderen. Havnen i Sandvig blev bygget i 1831-33. Allinges havn var færdig i 1862, men blev totalt ødelagt af stormfloden i 1872.

Granitværker

Hammeren Granitværk, det senere Bornholms Granitværk, blev anlagt i 1873, og andre granitbrud fulgte efter, så der omkring 1900 var beskæftiget ca. 200 arbejdere med stenhuggeri i byen med en større befolkningstilvækst til følge.[2]

Turismen

Omkring 1900 begyndte turismen at få stor betydning, især for Sandvig, hvor der op gennem årene er blevet bygget en række hoteller langs strandpromenaden, heriblandt Strandhotellet.

Jernbanen

Både Allinge og Sandvig havde station på Rønne-Allinge-Sandvig jernbanen (1913-1953). Allinge Station er bevaret på Tejnvej 2 som munderingsdepot for Beredskabsstyrelsen. Endestationen Sandvig er bevaret på Langebjergvej 7 og har siden 1955 været pension "Langebjerg".

Fra Pilebroen i Allinge til Markvejen i Sandvig, altså næsten hele vejen mellem de to stationer, går en sti, der følger banens tracé. Desuden kan man følge Allinges Havnespor fra havnen op til Korsbjerg på hovedsporet, kun afbrudt af Nordlandshallen.

Galleri

Kilder

  1. ^ a b c Danmarks Statistik: Statistikbanken Tabel BY1: Folketal 1. januar efter byområde, alder og køn
  2. ^ "Danmarks Købstæder: Sandvig".

Eksterne kilder/henvisninger