Amphiuma

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
  Amphiuma ?
Amphiuma means
Amphiuma means
Videnskabelig klassifikation
Domæne: Eukaryota
Rige: Animalia (Dyr)
Række: Chordata
(Chordater)
Klasse: Amphibia (Padder)
Orden: Urodela
(Halepadder)
Familie: Amphiumidae
Slægt: Amphiuma

Amphiuma er en halepaddeslægt. De kaldes også bl.a. congoål eller congoslanger, som er zoologisk forkerte benævnelser. Grunden til at de blev navngivet congoål og congoslange tilbage i slavetiden, skyldes at man troede at de kom fra Congo (Afrika) med slaverne. Herudover troede slaverne at det var en giftslange fra Congo. Faktisk kan de bide ret hårdt. De fløjter når de bliver forstyrret.

Amphiuma og armpadder (Sirenidae) har samme udbredelse, selvom de ikke er tæt beslægtede. De lever i det sydøstlige USA.

Benene eksisterer men er små; Amphiuma er op til 1 m lange, men deres ben er kun 2 cm. Derfor ligner disse dyr ål.

Om dagen gemmer Amphiuma sig på land i vegetation, og om natten bliver de aktive og "går" på jagt. Deres bytte er frøer, slanger, fisk, krebsdyr og insekter. De kan findes i grøfter og snoede floder over hele det sydøstlige USA. Faktisk ruller de sig om nogle af deres bytte.

Amphiuma i larvestadiet har eksterne gæller. Efter 4 måneder forsvinder de eksterne gæller, og lungerne begynder at virke. Et par gællespalter bliver tilbage og forsvinder aldrig, så metamorfosen forbliver ukomplet.

I jordens fortid var amphiuma mere udbredt. Fossiler fra den pleistocæne epoke viser at de engang også var udbredt i Europa.

Der er 3 amphiuma arter, som skelnes på antallet af tæer:

  • 3-tået Amphiuma (Amphiuma tridactylum)
  • 2-tået Amphiuma (Amphiuma means)
  • 1-tået Amphiuma (Amphiuma pholeter)

Kilder/referencer[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

  • Cryptozoology – CFZ: Cuddles, the two toed amphiuma Citat: "...I discovered that all the information that I did have on the species appeared to be wrong!..."Cuddles" is the only two toed amphiuma that I have ever seen. He has grown mightily over the last decade and is now nearly four feet in length..."