Andreas Holt

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Andreas Holt

Personlig information
Født 17. februar 1729 Rediger på Wikidata
Christiania, Norge Rediger på Wikidata
Død 20. januar 1784 (54 år) Rediger på Wikidata
København, Danmark Rediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Uddannelses­sted Københavns Universitet Rediger på Wikidata
Medlem af Det Kongelige Norske Videnskabers Selskab Rediger på Wikidata
Beskæftigelse Deputeret Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Andreas Holt (17. februar 1729 i Christiania20. januar 1784 i København) var en dansk-norsk deputeret.

Han var søn af købmand Peder Hansen Holt og Lisbet Jensdatter f. Stør, blev student 1747 og tiltrådte 1759 som hovmester for agent Erik Ankers sønner Carsten og Peter en udenlandsrejse, der skal have varet i 6 år. 1770 fik han rang som virkelig kancelliråd, blev samme år medlem af en til Island sendt overlandkommission og 1772 af en på Kongsberg angående sølvværkets drift nedsat kommission. 1773 blev han kommitteret i General- Landøkonomi- og Kommercekollegiet (til 1776) samt chef for sammes norske sekretariat og assessor i Bjergværksdirektoriet (til 1775). 1773 fik han endvidere justitsråds rang, blev 1774 virkelig justitsråd, 1779 etatsråd, 1781 deputeret i Bjergværksdirektoriet og døde i København 20. januar 1784. Han var forfatter eller oversætter af de i London 1772 udkomne Letters from an English gentleman concerning the late transactions in Copenhagen, der for øvrigt også tillægges Ove Høegh-Guldberg og angår Struensees fald osv.

Kilder[redigér | rediger kildetekst]


Denne artikel bygger hovedsagelig på biografi(er) i 1. udgave af Dansk Biografisk Leksikon, udgivet af C.F. Bricka, Gyldendal (1887–1905).
Du kan hjælpe Wikipedia ved at ajourføre sproget og indholdet af denne artikel.

Når en omskrivning af teksten til et mere nutidigt sprog og wikificeringen er foretaget, skal der anføres en reference med henvisning til forfatteren og den relevante udgave af DBL, jf. stilmanualen. Dette angives som fx:
{{Kilde |forfatter=Navn |titel=Efternavn, Fornavn |url=https://runeberg.org/dbl/... |work=[[Dansk Biografisk Leksikon]] |udgave=1 |bind=I til XIX |side=xxx |besøgsdato=dags dato}}
og herefter indsættelse af [[Kategori:Artikler fra 1. udgave af Dansk biografisk leksikon]] i stedet for DBL-skabelonen.