BRIO

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Brio-bane
Brios tidligere hovedkontor i centrale Osby

BRIO er en svensk legetøjsproducent, der blandt andet laver trælegetøj og barnevogne. Mest kendt er nok de små tog og baner af træ, som er efterlignet af flere andre firmaer. Firmaet var længe bosat i Osby i det nordøstlige Skåne men har nu hovedkontor i Malmö. Firmaets museum, Lekoseum, er dog stadig at finde i Osby.

Historie[redigér | redigér wikikode]

Begyndelsen til firmaet blev lagt i 1884, da den 24-årige Ivar Bengtsson og hans nyægtede hustru Sissa Persdotter slog sig ned på en gård i den lille by Boalt. Her begyndtes en produktion af fletkurve, der fra 1890 stempledes Ivar Bengtssons Kurvefabrik Boalt. Parallelt hermed handledes også med smedevarer og køkkensløjd fra lokalområdet og importerede olietryk.

I 1902 flyttede familie og firma til Osby, der skulle forblive hjemstedet i over et århundrede. Firmaet havde vokseværk, i 1907 talte kataloget 170 varer heriblandt nu også trælegetøj, som man var begyndt på i tiden omkring flytningen. I 1908 overdroges virksomheden til sønnerne Viktor, Anton og Emil, og året efter registreredes den som Bröderna Ivarsson, Osby, deraf forkortelsen "Brio" eller "BRIO". Under den nye ledelse ekspanderede BRIO stærkt og blev Osbys største virksomhed. I 1909 var kataloget såledet vokset til 999 varer, i 1912 til 2.700. Og vokseværket fortsatte. Hvor man i 1912 havde 10 medarbejdere og en omsætning på 155.000 kr., var man 25 år senere i 1937 oppe på 155 medarbejdere og en omsætning på 4,3 mio. kr. En stigning, der ikke kun stammede fra firmaets nuværende hovedområde, legetøj, men også fra så forskellige ting som keramik, tekstiler og barnevogne.

I 1937 omdannedes BRIO til et aktieselskab, der efter 2. verdenskrig voksede til en international koncern, og der kom gang i udviklingen af virksomhedens populære legetøj. Og hvor man indtil 1960'erne havde beskæftiget sig med mange slags produkter koncentreredes nu om netop legetøj, der produceredes i Osby og Killeberg, samt barnevogne som man var begyndt at producere i 1930'erne. Derudover blev man importør for en række produkter, f.eks. Märklins modeltog, Segas spillekonsoler og spil[1] og Barbiedukker. I 100-året for firmaets start indviedes desuden i Osby et eget museum, Lekoseum.

I slutningen af 1900-tallet blev BRIO ramt af økonomiske problemer. Efterhånden afvikledes de fleste aktiviteter i Osby eller blev flyttet til lavomkostningslande. Familien Ivarsson forblev BRIO's hovedejere frem til 2004, hvor investeringsselskabet Proventus AB overtog deres andel. I 2006 rykkedes hovedsædet til Malmö.

Nutid[redigér | redigér wikikode]

Nu om stunder beskæftiger BRIO sig stadig hovedsageligt med legetøj og barnevogne men uden egen produktion. Størstedelen af produkterne laves i stedet af uafhængige underleverandører i Kina. Virksomheden er siden juni 2011 ikke længere børsnoteret og ejes nu næsten 100% af Proventus.[2] I Osby er kun enkelte aktiviteter tilbage, bl.a. et lager, en del af produktudviklingen, Lekoseum og en butik. Udenfor Sverige er en række datterselskaber stadig aktive. Desuden bruges varemærket BRIO af et antal butikker i Norge, der drives på franchisebasis.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Fodnoter[redigér | redigér wikikode]