Bendix Grodtschilling den yngre

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Bendix Grodtschilling den yngre
Født 1. december 1655 Rediger på Wikidata
Itzehoe, Slesvig-Holsten, Tyskland Rediger på Wikidata
Død 10. marts 1707 (51 år) Rediger på Wikidata
København, Danmark Rediger på Wikidata
Far Bendix Grodtschilling den ældre Rediger på Wikidata
Barn Bendix Grodtschilling den yngste Rediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Beskæftigelse Kunstmaler, dommer Rediger på Wikidata
Arbejdssted Frankrig, København, Italien Rediger på Wikidata
Genre Portræt Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Bendix Grodtschilling den yngre (født 1. december 1655 i Itzehoe, død 10. marts 1707 i København) var en dansk maler, far til Bendix Grodtschilling den yngste.

Han var søn af Bendix Grodtschilling den ældres første ægteskab; han blev i Frankrig og Italien uddannet til maler, men blev dog kun en ubetydelig og lidet frugtbar kunstner i portrætfaget. Han kom tilbage til Danmark omkring 1670, og allerede 1672 fik han betaling for tre skilderier, han havde leveret til Rosenborg. Hans fader skaffede ham jævnlig arbejde for hoffet, og 1690 blev han kunstkammerforvalter, mens der i 1691 tilstodes ham 100 Rigsdaler kurant årlig af kongens kasse. Han var altså nu hofkunstner; da faderen samme år døde, fulgte Grodtschilling ham i embedet som forvalter ved Kunstkammeret. Af hans malerier kan nævnes: den ældre Grodtschillings portræt, nu på Rosenborg, Christian V til hest, til Appartementssalen på det gamle Københavns Slot, og et "optisk Stykke": de oldenborgske konger med Christian V i midten. Han skal også have gjort tegninger til tapeter på Rosenborg (dog ikke til dem i Riddersalen, jvfr. I, 252). 1704 blev han assessor i Hofretten.

Grodtschilling døde 10. marts 1707 og er begravet i Trinitatis Kirke; hans hustru, Ane Cathrine Eilersdatter Sander eller Zanders, døde 1716. Af deres 12 børn var de fleste døde unge.


Denne artikel bygger hovedsagelig på biografi(er) af F.J. Meier i 1. udgave af Dansk Biografisk Leksikon, 6. bind, side 203, udgivet af C.F. Bricka, Gyldendal (1887–1905).
Du kan hjælpe Wikipedia ved at ajourføre sproget og indholdet af denne artikel.

Når en omskrivning af teksten til et mere nutidigt sprog og wikificeringen er foretaget, skal der anføres en reference med henvisning til forfatteren og den relevante udgave af DBL, jf. stilmanualen. Dette angives som fx:
{{Kilde |forfatter=Navn |titel=Efternavn, Fornavn |url=https://runeberg.org/dbl/... |work=[[Dansk Biografisk Leksikon]] |udgave=1 |bind=I til XIX |side=xxx |besøgsdato=dags dato}}
og herefter indsættelse af [[Kategori:Artikler fra 1. udgave af Dansk biografisk leksikon]] i stedet for DBL-skabelonen.

Ekstern henvisning[redigér | rediger kildetekst]

Efterfulgte:
Bendix Grodtschilling den ældre
Kongelig kunstkammerforvalter
1690 - 1707
Efterfulgtes af:
Bendix Grodtschilling den yngste