Bjørn Eriksen

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Bjørn Eriksen
Bjørn Eriksen, 2023
Personlig information
Født 19. april 1957
Nyborg, Danmark Rediger på Wikidata
Nationalitet Danmark Dansk
Ægtefælle Jonna Pedersen
Uddannelse og virke
Uddannelses­sted Skolen for Brugskunst, grafisk design 1986.
Elev af Gunnar Hossy, Gunnar Nielsen og Denis Virlorgeux
Medlem af Kunstnersammenslutningen PROBilledkunstnernes Forbund BKFKODA
Beskæftigelse Billedkunstner, tekstforfatter,
sanger og komponist
Kendt for Kunst og musik
UdstillingKunstnernes Efterårsudstilling
(1985-88, 1991)
Kunstnernes Sommerudstilling
(1986) m.fl.[1]
Eksterne henvisninger
https://www.eriksen.be/
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Bjørn Eriksen (født 19. april 1957 i Nyborg[2]) er en dansk kunstmaler, sangskriver og komponist, uddannet bygningssnedker og grafisk designer, selvlært som billedkunstner og komponist, gift med billedkunstner Jonna Pedersen, bor og arbejder i Rødovre. Eriksen maler i olie, akryl, akvarel og tusch. Han skaber eksperimenterende skulpturer i ler og designer egne pladecovers.

Baggrund og uddannelse[redigér | rediger kildetekst]

Bjørn Eriksen blev meget tidligt optaget af at tegne, og modtog som dreng i Nyborg undervisning i billedkunst, hvor han lærte håndværket ved at kopiere de store mestres værker. Som ung var han også optaget af musik. Boede fra 1974-83 på Færøerne. Her uddannede Bjørn Eriksen sig som bygningssnedker og stiftede familie.

Familien flyttede til København og han blev optaget på Skolen for Brugskunst (nu Akademiets Designskole), linjen for tegning og grafik, 1984-86. Her modtog han undervisning af blandt andre Gunnar Hossy, Karl V. Larsen, Helge Kühn Nielsen, Gunnar Nielsen, Palle Pio og Denis Virlorgeux.

Ernærede sig nogle år som grafisk designer, mens hans tilværelse som kunstmaler tog mere og mere form.

Bjørn Eriksen debuterede på KE - Kunstnernes Efterårsudstilling 1985 og udstillede her i 1986, 1987, 1988, 1991, og på Kunstnernes Sommerudstilling 1986, på Kunstnernes Påskeudstilling 1989, 1990, og Charlottenborgs Forårsudstilling 1993.

Udstiller herefter på gallerier, kunsthaller og museer i ind- og udland, fx Gl. Holtegård, Kunstcentret Silkeborg Bad, Frederikshavn Kunstmuseum, Kunstpakhuset Ikast - og rundt om verden, bl.a. i New York, Berlin, Køln, Amsterdam, Barcelona, London, Rio de Janeiro etc. Medvirker 2010 på en udstilling i forbindelse med fodbold VM i Sydafrika, som blev vist i Kina, Honduras, New Zealand og Tyskland. Udstiller igen i 2014 ved VM i Brasilien. [3]

Bjørn Eriksen, Pale Mood, olie på lærred

- Har undervist i billedkunst dels i Rødovre Kommunes Billedskole på Heerup Museum, dels i Studio LegeHuset i Rødovre.

Værk - Billedkunst[redigér | rediger kildetekst]

I sit maleriske sprog er Bjørn Eriksen tidligt inspireret af Edvard Munch, Delacroix, Picasso, Matisse og af de færøske malere Sámal Joensen-Mikines og Ingálvur av Reyni, der tidligt rådgiver ham.

Farverne er mættede, strøgene er kraftfulde, og kunstneren navigerer sikkert i lærredets rum. Eksperimenterende, lag på lag males der over fra det tyndt laserende til det pastose. I begyndelsen maler han ekspressivt-abstrakte naturinspirerede billeder indtil mennesket manifesterer sig, og siden igen abstraheres.

Bjørn Eriksens farvemættede kompositioner vidner om den færøske natur som inspirationskilde. Den blå farve er en gennemgående grundfarve i Eriksens kunst, hvor den bringes i spil overfor komplementært, virkningsfulde kontraster. I en del malerier udforsker kunstneren tegn og symboler, og har stræbt mod at skabe et eviggyldigt tegn for mennesket og livskraften. [4] I Weilbachs Kunstnerleksikon 1994 nævnes, at Bjørn Eriksen i en proces decideret har stræbt mod at skabe et evigtgyldigt tegn for mennesket, hvilket er ret karakteristisk for hans kunstneriske søgen. Men i 2008 finder han mennesket som motiv i stedet for. [5]

Det var på sin femte rejse til New York, at Bjørn Eriksen oplevede et sandt ’menneskebad’, som Søren Kierkegaard ville have udtrykt det, og blev grebet af typer og arketyper i den multietniske heksekedel, hvorefter han fotograferede, sorterede og malede løs efter hjemkomsten. Den amerikanske kritiker, Ed McCormack, bemærker Eriksens underfundige, visuelle sprog, og evne til at fremtrylle kompleksiteten i menneskelige relationer gennem en halvabstrakt stil. [6]. Eriksen udforsker det kvindelige i manden og det mandlige i kvinden - anima animus - i flere motiver.

Ole Lindboe mener i 2005 at Bjørn Eriksen træder ind i en klassisk maleritradition med en ekspressiv malestil - ikke bleg for at bruge sin pensel til store grove strøg, hvor han pålægger lag på lag, så stofligheden fremstår robust og nærmest kradsende.[7] Torben Weirup [6] pointerer kvaliteter i den figurative kunst, der basalt er umiddelbart tryghedsskabende, når vi genkender vores egne historier i mennesker, vi passerer, arbejder sammen med eller er i togkupé med, ja måske digter os til, og sammenligner erfaringer og historier med.

Bjørn Eriksen, Frokost, olie på lærred

Bjørn Eriksen aflæser menneskesindet i vores attituder. Med et enkelt penselstrøg sætter han hele figuren på plads, som Matisse, som Picasso gør det. Men han gør det på sin egen Eriksenske facon. Der er plads til både medfølelse og satire i hans strøg, og til en spørgende udforskning, der driver kunstnerens pulsslag. Dialogen med publikum ligger Bjørn Eriksen stærkt på sinde – hvordan kommer vi til at få øje for mere i livet, mere end lige overfladen? Og hvordan får vi vendt blikket for at se, hvad der er virkelighed og hvad, der er kunst? [8].

- Maleri handler ikke om noget som helst virkeligt, men er en skabelse af virkeligheden i sig selv. Man kan jo ikke gengive virkeligheden. Billedet bliver til en virkelighed i sig selv. Denne skelnen er typisk for Bjørn Eriksens filosofiske tilgang. [6]

- "Kunst skal skabe anfægtelse, uro, eftertanke og ny bevidsthed. Ellers kan det være det samme, mener Bjørn Eriksen. [7] Eriksen er en alsidig kunstner, der stadigt udvikler og varierer sit kunstneriske udtryk.

Udstillinger[redigér | rediger kildetekst]

Bjørn Eriksen har siden slutningen af 1980’erne haft tilknytning til en række gallerier og kunsthandlere i Danmark, bl.a. Galleri Feldballe i Kolding, Galleri Bie & Vadstrup, Tom Christoffersen, Galleri Nybro i København og Copenhart i Valby, samt Jarsbo Contemporary i Aalborg.

Siden 2006 flere udstillinger sammen med partneren, billedkunstner Jonna Pedersen på museer, gallerier og i kunstforeninger.

Siden 2021 udstillingsfællesskab med kunstnersammenslutningen PRO, som fejrede 60-års jubilæum med udstillingen Heerup og Pro på opdagelsesrejse - Heerup Museum, 2023.

For opdateret oversigt over udstillinger - se her [3]

Sangskriver, tekstforfatter og komponist[redigér | rediger kildetekst]

Bjørn Eriksen, The Player, olie på lærred

Fra 2016 deler Eriksens kunstneriske virke sig i to spor, da interessen for tekst og musik trænger sig på.

Bjørn Eriksen komponerer sit requiem og indleder dermed sin indsats indenfor musikken, som spænder over symfoniske værker, klaverstykker samt viser, ballader, børnesange, eventyr- og teatermusik, og udgivelser, der kombinerer sange og billedkunst for børn - udgivelsen Syng & Mal.

I sit musikalske sprog er Bjørn Eriksen i sine klassiske værker inspireret af Igor Stravinskij, Arnold Schönberg, Musorgskij, Anders Brødsgaard og J.S. Bach. I Eriksens viser og sange høres spor af salmesang, Bellmann, Cornelis Vreeswijk, The Beatles, Shu-Bi-Dua og jazzede klange for blot at nævne nogle få.

Med musikprogrammet Sibelius som redskab går han grundigt til værks i arbejdsprocessen med at udforme musikken, instrumenteringen, transskriberingen med videre. Kompositionerne baserer sig dels på et udpræget gehør, og dels på læring via privatundervisning og samarbejde med andre musikere og sangere, som bl.a. saxofonisten Karsten Vogel, komponisten Anders Brødsgaard, guitarist Jens Elbøl med flere.

Primære undervisere[redigér | rediger kildetekst]

  • Jacob Speake - guitar og klaver,
  • Isabella Kragerup - sang og stemmetræning,
  • Niels Lolck Madsen - komposition, partitur, klaver
  • David Springborg, guitar, percussion samt mix og produktion
  • Tin Soheili, guitar, rådgivning, mix og musikproduktion

Intentionen bag er dels en kulturhistorisk intention og dels en almen pædagogisk intention i arbejdet med at sprogliggøre samtiden og med at sætte den i musik, der kan stimulere fantasi og livsforståelse hos børn og voksne. Som tekstforfatter inspireres Bjørn Eriksen af sprogets poetiske finurligheder, af dagligdagens tilskikkelser og politiske uskikkeligheder, og føjer nogle nye sange og melodier til den allerede fine danske sangskat.

Børnesangene har fokus på ro, rim og humor sammen med et ekstra forståelseslag i teksten til de voksne. Med et indhold af gamle glemte ord og talemåder lægges der op til samtale, generationerne imellem.

Bjørn Eriksen har i løbet af ti år udgivet over 20 album med viser, ballader, børnesange, eventyrfortolkning og teatermusik, samt klassiske symfonier og stykker for klaver, fortrinsvis på selskabet Rooster. [9]

Værk - sange og musik[redigér | rediger kildetekst]

Bjørn Eriksen er ophavsmand til idé og musik til teaterstykket “Tigerspor”[10], som blev opført 2019 på Teater Vestvolden med støtte fra Statens Kunstfonds Projektstøtteudvalg for Scenekunst, Hempel Fonden, I.F. Lemvigh Müllers Fond og Wilhelm Hansen Fonden. Skuespiller og instruktør Thomas Corneliussen stod for manuskript, instruktion, og samarbejdet med organisationen Børn, Unge og Sorg samt teatret Vild Kammerat.

- Teaterstykket ”Tigerspor” handler om en piges tab af sin mor og hvordan hun og faren skal leve videre med det tab, og med sorg og savn. I sangene gives der et håb for familien ved at fokusere på det positive og glæden ved minder. Således dannes en naturlig plads til sorgen frem for en tabuisering af døden. Et eksempel på, hvordan kunsten kan tage over, hvor logos slipper op.

På albummet Grimm & H.C. har Bjørn Eriksen nytolket en stribe klassiske eventyr i musik og tekst. [11] Som barn var Bjørn Eriksens yndlingslitteratur H.C. Andersens Eventyr, Grimm's Eventyr, Bibelen og Anders And. Eventyrenes fantasifulde universer har fyldt meget livet igennem.

”Grimms og H.C. Andersens eventyr er lige så aktuelle i dag, som de var dengang, de blev skrevet. Det opdagede jeg i min proces med gendigtningen”, udtaler Eriksen. ”Kærlighed, bedrag, den kloge narrer den mindre kloge, og ikke alt ender lige lykkeligt. Det gode ved eventyrerne er, at der altid var en morale, så man kunne blive klogere på verden og sig selv. Eksempelvis er eventyret "Den onde fyrste" hyper aktuelt stadigvæk, når man tager magtens selvtilstrækkelighed i øjesyn."

På albumcoveret ses Bjørn Eriksens maleri ”Brødrene Grimm Den Yngre”, som han har malet ud fra den forestilling, at H.C. Andersen mødte den yngre bror Wilhelm Grimm på en af sine rejser. Og det gjorde han faktisk den 27. december 1845 i Berlin.

Udgivelsen Syng & Mal [12] er en sang- og malebog for små og store børn 3-12 år, med 12 udvalgte melodier og sangtekster af Bjørn Eriksen. Bogen indeholder foruden noder til klaver og guitar, også tomme felter, hvor børnene kan tegne deres egne illustrationer til sangene. Formålet er at give børn og voksne anledningen til en fælles oplevelse, der bringer generationerne sammen, hvor børnene kan illustrere sangene med deres egne tegninger, og voksne kan synge og spille sangene.

Udgivelsen blev støttet af Rødovre Børnekulturpuljen i Rødovre Kommune, og blev præsenteret ved koncerter i 20 børneinstitutioner, samt på Rødovre Bibliotek, hvor 100 børn fik bogen udleveret i 2022.

Bjørn Eriksen, Ben Evolution, olie på lærred

Musikudgivelser, musicals og TV[redigér | rediger kildetekst]

  • 2024 - Der var engang, 12 nye børnesange
  • 2023 - Drive in Reverse Karma - for trio, uropført på Janus Kunstmuseum
  • 2022 - 9. symfoni
  • 2022 - Syng og Mal, 12 af Bjørn Eriksens børnesange[12]
  • 2022 - Grimm & H.C. - eventyrsange med nye slutninger [11]
  • 2021 - 8. symfoni
  • 2021 – “Sorrowland” 7. symfoni (demo)
  • 2020 – “TESTemotion” 6. symfoni (demo)
  • 2020 – “Pathwork” 5. symfoni (demo)
  • 2019 – “Small Pieces” Modern Classical (demo)
  • 2019 – ”TIGERSPOR” musical for børn, Teater Vestvolden[10]
  • 2019 – ”Gysersange for børn og andre sange” 12 sange
  • 2019 – ”Som en sol” 12 sange
  • 2019 – ”Bam & Raffo”, godnatsange for børn, TV-Bella København
  • 2018 – ”Sov mit barn” 12 godnatsange
  • 2018 – ”Spurven falder” 12 ballader
  • 2018 – ”Min sangfugl” 12 ballader
  • 2018 – ”The 7 Elements. Symphony no 2” (demo)
  • 2017 – ”The Death of a Sparrow. Modern Classic Music Bouquet” (demo)
  • 2017 – ”Requiem” (demo)
  • 2017 – ”Zim Zim. Symphony no 1” (demo)
  • 2017 – ”Sov lille barn” featuring bl.a. Karsten Vogel, Jacob Speake, Niels Bugge, Christine Clancy
  • 2016 – “Lillepigen og dukken”, ”Lille barn” og ”Gammel som Metusalem”

Koncerter[redigér | rediger kildetekst]

  • 2023 - Uropførelse af Drive In Reverse Karma for violin, bratsch og kontrabas ved Janus Trio på ferniseringen af udstillingen Tilbageblik på Janus - Vestjyllands Kunstmuseum
  • 2023 - Finissage på PRO udstillingen, Helligåndshuset sammen med Tin Soheili
  • 2022 - Syng & Mal, børnekoncerter i 20 institutioner i Rødovre Kommune
  • 2021 - Mangfoldighedsfestival, Rødovregaard
  • 2020 - Intimkoncert, Davis Gallery, Bredgade 69, København
  • 2019 - Heerup Museum – lille koncert for Heerups venner
  • 2018 - Klub Geyser samt diverse spillesteder i København

Legater, priser og udmærkelser[redigér | rediger kildetekst]

  • 2022 – Rødovre Kulturråd
  • 2022 – Rødovre Kommunes Børnekulturfond
  • 2017 – Statens Kunstfond
  • 2009 – Statens Kunstråd
  • 2006 – Oticon Fonden
  • 2006 – Toyota Fonden
  • 2005 – Art Now 05, (Honorable Award)
  • 1996 – Akademiets rejselegat

Repræsenteret[redigér | rediger kildetekst]

Offentlige samlinger: Odense Universitetshospital, Vester Vamdrup Skole, Frederiksberg Rådhus, Kolding Rådhus, Synoptik, Odsherred Kommune, Udenrigsministeriet, Rødovre Kommune - Headspace, internationalt hos Luciano Benetton Collection Imago Mundi, samt private samlinger i Oslo, London, Madrid, Danmark

Litteratur[redigér | rediger kildetekst]

  • Dansk Kunst (bl.a. 1989, s. 95)
  • Weilbachs Kunstnerleksikon / Kunst Online - [4]
  • Ecce Homo – om Bjørn Eriksen i North Art Magazine nr 142/2013 – af Inge Schjødt, ISSN 0105 2612
  • En blues om New York. Katalog. Tekster af Ole Lindboe og Bente Jensen, Cinnober Edition, 2012
  • GLOBAL VILLAGE – a catalogue, Jeroen van Paassen, 2010
  • Kunstens kald. Bog af Leo Tandrup, linje k, 2010
  • Bjørn Eriksen and Jonna Pedersen. Deadpan Danes on a Mission of Cool. Katalog. Af Ed McCormack, 2008
  • Famous 100 Contemporary Artists. Bog af Petru Russu. World of Art, 2006
  • DET RIGTIGE BILLEDE – Bjørn Eriksen og Virkeligheden. Bog af Ole Lindboe, ArtPage, 2005 ISBN 8791775000

Publikationer[redigér | rediger kildetekst]

  • Spor Af Virkeligheden, Bjørn Eriksen og Denis Virlogeux.
En samtalebog med billedanalyse og efterskrift af Torben Weirup. Cinnober Edition, 2010 [6] ISBN 87-987429-2-2
  • Next Step Reality. Bjørn Eriksen: Paintings. Bog med tekster af Torben Weirup, Ed McCormack,
Ole Lindboe, Bjørn Eriksen. Cinnober Edition, 2011[5] ISBN 987-87-98742 9-5 Parameter fejl i {{ISBN}}: Fejl i ISBN.-1
  • Syng og Mal, [12]12 af Bjørn Eriksens børnesange med noder og becifringer og plads til børnenes egne tegninger, ISBN 978-87-987429-7-5

Biografi[redigér | rediger kildetekst]

Bjørn Eriksen, Self, olie på lærred

Slægt/Genealogi: Bjørn Eriksen, født 19.4.1957 i Nyborg. [4]

Forældrene er lagerarbejder Kresten Guldbæk Nielsen og ekspeditrice Erna Laura Eriksen, f. Hansen.

Gift 19.7.1980 i Tórshavn med arkitekt Johanna Rasmussen, tre børn - Liv, Zenia, Rane. Skilt 1998.

Gift 20.10.2010 med billedkunstner Jonna Pedersen. Bosat i Rødovre.

Bjørn Eriksen voksede op i Nyborg, tæt på Nyborg Slot som yngst af tre søskende. Ofte legede han ved slottet, fiskede i voldgraven og legede fantasifulde lege, inspireret af stedets historie. Foran Glarmesterforretningens vindue faldt han som syvårig helt i staver over en reproduktion af Picassos motiv Guernica. Billedet og oplevelsen fæstnede sig dybt i kunstnerens sind. [7]

Han tegnede tegneserier, som moderen skrev tekster til i lykkelige perioder. Hun var en del år ramt af sygdom og mistrivsel, hvor Bjørn Eriksen da boede på døgninstitution. Bjørn Eriksen kom ikke til at kende sin far, der døde før kunstneren blev født. Moderens familie var tilknyttet Jehovas Vidner, og han deltog i menigheden frem til voksenalderen, hvor spørgsmålene til dogmatikken førte til hans udtræden.

Bjørn Eriksen er i voksenalderen udredt for en bipolar lidelse, og har måttet reducere udadvendthed, udstillingsliv, m.m. som følge af tilstandens svingende karakter. I perioder meget produktiv som sangskriver og komponist, ligesom Eriksen også maler, tegner og udstiller. Er en aktiv del af musikværkstedet Thorvaldsen på Frederiksberg, og udgiver løbende nye sange og klassiske kompositioner.

Presse, TV, radio[redigér | rediger kildetekst]

Dansk Kunst (bl.a. 1989, s. 95) – Weilbachs Kunstnerleksikon – Berl. Tid. 20.12.1991 (Henrik Wivel) – Pol. 11.1.1992 (Hellen Lassen) – Jyll.p. 22.11.1993 (H.P. Jensen) – Kunstavisen (Alex Steen) – Kunstavisen 2004/5/6/7/8 (Leo Tandrup) – URBAN, april 2005 – Berlingske Tidende, april 2005 – MetroXpress, april 2005, maj 2007 – Canvas Art Guide. juni 2005 – AOK, maj 2007 – Magasinet Kunst, sept. 2006 – Valbybladet, 2004/5/8 – Frederiksbergbladet 2004/5 – Barcelona TV sept. 2006 – Barcelona Metropolitan, sept. 2006 – ZONAsec No 54 octubre 06 – Information – Venstre Bladet – Lyngby Bladet – Radio Mølleå – Rødovre Avis – Rødovre Lokal Nyt – Vestegnen – Bo Bedre – TV2 Lorry 2007 – Rødovre LokalTV 2008/09 – P4 2009 - North Art Magazine 2013 etc. [3]

Referencer / Kilder[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ 'Udstillinger' hos Kulturarv.dk/
  2. ^ Bjørn Eriksen hos Kulturarv.dk (Kunstindeks Danmark/Weilbachs Kunstnerleksikon)
  3. ^ a b c https://www.eriksen.be/om/
  4. ^ a b c https://www.kulturarv.dk/kid/VisKunstner.do?kunstnerId=6534
  5. ^ a b Next Step Reality. Bjørn Eriksen: Paintings. Bog med tekster af Torben Weirup, Ed McCormack, Ole Lindboe, Bjørn Eriksen. Cinnober Edition, 2011
  6. ^ a b c d Spor af virkeligheden, Cinnober 2009
  7. ^ a b c DET RIGTIGE BILLEDE – Bjørn Eriksen og Virkeligheden. Bog af Ole Lindboe, ArtPage, 2005
  8. ^ https://www.komkunst.dk/bjorn/
  9. ^ https://www.eriksen.be/min-musik/
  10. ^ a b TIGERSPOR” musical for børn, Teater Vestvolden
  11. ^ a b Grimm & H.C. - eventyrsange med nye slutninger
  12. ^ a b c Syng og Mal, 12 af Bjørn Eriksens børnesange

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

  • Bjørn Eriksen hos Kulturarv.dk
  • Musikken er tilgængelig via relevante musiktjenester.