Christian August 1. af Slesvig-Holsten-Sønderborg-Augustenborg

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Ridder af Elefantordenen
Order of the Elephant (heraldry).svg
1721

Christian August 1. af Slesvig-Holsten-Sønderborg-Augustenborg (4. august 169620. januar 1754, var en sønderjysk hertug ud af den oldenborgske slægt.

Christian August var ældste søn af hertug Frederik Vilhelm og hertuginde Sophie Amalie, (født komtesse Ahlefeldt). Han tiltrådte som 18-årig ved faderens død 1714 besiddelsen af Augustenborg Slot med avlsgård, RumohrsgaardAls og Avnbølgaard i Sundeved. Han ægtede 21. juli 1720 Frederikke Louise Danneskjold, datter af Christian Gyldenløve. Året efter mødte han til hyldingen på Gottorp og aflagde her den bekendte ed til kong Frederik 4. og hans efterfølgere efter kongeloven. Han blev ved denne lejlighed Ridder af Elefanten og i december samme år general. I året 1725 købte han på auktion efter sin fætter greve Frederik Ahlefeldt slottet i Gråsten med gårdene Fiskebæk og Kiding, hvortil senere kom Aarup og Kjelstrup. Af disse godser oprettede hans hustru, for hvis penge de var købt, et fideikommis. 30. december 1730 overdrog kong Christian 6. hertugen på livstid det betydelige gods GammelgaardAls, og 1732 fik han bestalling som amtmandAls med titel af guvernør. Han døde 1754, 10 år efter sin hustru.


Denne artikel bygger hovedsagelig på biografi(er) i 1. udgave af Dansk Biografisk Leksikon, Udgivet af C.F. Bricka, Gyldendal (1887–1905).
Du kan hjælpe Wikipedia ved at ajourføre sproget og indholdet af denne artikel.

Hvis den oprindelige kildetekst er blevet erstattet af anden tekst eller redigeret således, at den er på nutidssprog og er wikificeret, bedes skabelonen venligst erstattet med et dybt link til DBL som kilde, og indsættelse af [[Kategori:Artikler fra 1. udgave af Dansk biografisk leksikon]] i stedet for DBL-skabelonen.