Ernst Günther af Slesvig-Holsten-Sønderborg-Augustenborg

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Hertug Ernst Günther
Ridder af Elefantordenen
Order of the Elephant (heraldry).svg
1675

Ernst Günther, hertug af Slesvig-Holsten-Sønderborg-Augustenborg (14. oktober 1609 i Sønderborg18. januar 1689Augustenborg) var en sønderjysk hertug ud af den oldenborgske slægt.

Ernst Günther var en yngre søn af hertug Alexander af Sønderborg. Mens hans brødre, med undtagelse af den ældste, spredtes i Tyskland, tog Ernst Günther tjeneste under de danske konger og var en trofast gæst ved hoffet. 15. juni 1651 ægtede han på Københavns Slot sin kusine Augusta af Lyksborg, hvorefter Frederik III tilskødede ham landsbyerne Stavnsbøl og SebbelevAls. Han nedlagde kort efter Stavnsbøl og oprettede af dens jorder hovedgården Augustenborg, opkaldt efter hertuginden. 1653 overtog han Gudsgave (Gottesgabe) hovedgård på Ærø fra Sønderborg. Da hertugdømmet Sønderborg imidlertid blev inddraget 1667, skilte han sig atter af med Gudsgave og erhvervede i stedet Rumohrsgård på Als. Senere fik han af kongen yderligere byerne Bro og Gundestrup, samt han fik jagt- og birkeret, og kontributionerne blev nedsat på alt det erhvervede jordegods. 1675 udnævntes han til guvernør på Als med bolig på Sønderborg Slot, men allerede året efter måtte han dog overlevere Nørborg Len til hertug August af Pløn.

Hans enke overlevede ham til 26. maj 1701 og beholdt efter hans testamente godserne med ret til at disponere over dem efter sin død. Da den ældste søn, Frederik, var faldet ved Steenkerke (1692), og den næstældste Ernst August var blevet katolik, indsatte hun den yngste, Frederik Vilhelm, som enearving. Ernst August skulle kun have en årlig godtgørelse på 500 rigsdaler.

Kort efter gik denne dog igen over til den lutherske tro og udnævntes til guvernør i Sønderborg (1695). Ikke des mindre opretholdtes testamentet, hvad der førte til en række stridigheder, som dog ikke hindrede Frederik Vilhelm i at tage arven i besiddelse og hævde den for sin slægt. Ernst August døde uden at efterlade sig børn 1731.

Ernst Günther blev Elefantridder 1675, men var ikke i forvejen Dannebrogsridder.

Kilder[redigér | redigér wikikode]