Ernst Wilhelm von Brücke

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Ernst Willhelm von Brücke.

Ernst Wilhelm Ritter von Brücke (6. juni 1819 i Berlin7. januar 1892 i Wien) var en tysk læge.

von Brücke studerede medicin i Berlin og Heidelberg. Han blev 1842 Dr. med., 1844 privatdocent i fysiologi i Berlin, men var allerede året før blevet assistent ved det under Johannes Müllers ledelse stående museum for sammenlignende anatomi.

1846 blev von Brücke tillige lærer i anatomi ved Berlins kunstakademi, 1848 ekstraordinær professor i fysiologi i Königsberg og 1849 professor i fysiologi og histologi i Wien.

von Brücke har leveret meget værdifulde afhandlinger over mange forskellige emner i fysiologien og plantefysiologien. Han har beskæftiget sig med morfologi, fysiologisk kemi, optik, nervers og musklers fysiologi, blodets og fordøjelsens fysiologi, sprogets fysiologi, "følsomme" planters bevægelser.

Særlig banebrydende har hans aArbejder om cellernes væsen (Elementar-Organismen, 1861) været og hans studier over sprogene samt på rent plantefysiologisk område hans klassiske arbejde over mimosen (1848). I sit arbejde, Grundzüge der Physiologie und Systematik der Sprachlaute für Linguisten und Taubstummenlehrer (1856, 2. oplag 1876), analyserede han de forskellige lyde i de europæiske og orientalske sprog og søgte at påvise, hvorledes de fremkom.

I et senere Arbejde, »Neue Methode der phonetischen Transscription« (1863), viste han, hvorledes man var i Stand til at nedskrive Ord paa en saadan Maade, at Udtalen deraf kunde udfindes selv af en, der ikke kendte Sproget. Men intet af alle B.’s Arbejder har dog faaet den Bet. som hans Studier over den fysiol. Optik, idet de førte til Helmholz’ Opfindelse af Øjenspejlet, hvorved man blev i Stand til at undersøge det levende Øjes Indre med lige saa stor Nøjagtighed ell. rettere med endnu større Nøjagtighed end det udtagnes. Denne Opfindelse førte til en hel Revolution i Oftalmologien og førte denne Specialitet et umaadeligt Skridt fremad. B. har skrevet en overordentlig stor Mængde, og hans Arbejder er alle meget værdifulde. Han vandt stor Anerkendelse, blev Medlem af en Masse lærde Selskaber, Æresdoktor, livsvarigt Medlem af det østerrigske Herrehus og optaget i den østerrigske Adelsstand. Ogsaa som æstetisk Forfatter optraadte han.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]


Denne artikel stammer hovedsagelig fra Salmonsens Konversationsleksikon 2. udgave (1915–1930).
Du kan hjælpe Wikipedia ved at ajourføre sproget og indholdet af denne artikel.
Hvis den oprindelige kildetekst er blevet erstattet af anden tekst – eller redigeret således at den er på nutidssprog og tillige wikificeret – fjern da venligst skabelonen og erstat den med et
dybt link til Salmonsens Konversationsleksikon 2. udgave (1915–1930) som kilde, og indsæt [[Kategori:Salmonsens]] i stedet for Salmonsens-skabelonen.