Fairtrade-by

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Version fra 22. mar. 2013, 14:52 af Addbot (diskussion | bidrag) Addbot (diskussion | bidrag) (Bot: Migrerer 13 interwikilinks, som nu leveres af Wikidatad:q44136)

Fairtrade-by er en status, der kan tildeles en by af en anerkendt Fair trade organisation. Begrebet kan udvides til også at omfatte universiteter og gymnasier.

Historie

Kampagnen startede i 2001 i den britiske by Garstang på initiativ af Bruce Crowther, en lokal Oxfam-tilhænger, i samarbejde med "Garstang Oxfam Group".

Udbredelse

I 2008 blev Wales det første Fairtrade land i verden[1].

I dag (oktober 2010) er der 852[2] Faitrade byer over hele verden, dog primært i Europa[1]. I Danmark er 5 kommuner : Frederiksberg, Haderslev, Aarhus, Roskilde og København. Derudover er Bornholm godkendt som fairtrade-ø [3].

Kriterier

For at opnå status som Fairtrade by skal følgende kriterier være opfyldt[4]

  1. Kommunen skal tage en politisk beslutning om, at der bliver serveret Fairtrade-mærket kaffe, -te og -sukker på rådhuset. 10% af kommunens samlede kaffeindkøb skal være Fairtrade-mærket.
  2. Kommunen skal nedsætte en styregruppe, der sikrer arbejdet omkring Fairtrade By.
  3. Fairtrade-mærkede produkter skal være tilgængelige i butikker, på caféer og restauranter.
  4. Kommunen skal arbejde for, at Fairtrade-mærkede produkter skal bruges på et vist antal offentlige og private arbejdspladser.
  5. Kommunen skal have en aktiv informationsindsats om fairtrade over for borgere og erhvervsliv.

Eksterne henvisninger

Kilder

aa