Foie gras

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
En hel foie gras
Foie gras serveret med hindbær

Foie gras (fransk: fed lever) er leveren fra velfodrede gæs eller ænder. Fuglene oplagrer naturligt fedt til træk. Ægypterne benyttede 2500 f. Kr. den samme fodring. I Frankrig føres en sonde ned i fuglens spiserør og en foderblanding, der er rig på fedt og kulhydrat, pumpes ned i maven to til tre gange om dagen en måned, før fuglene slagtes.

Den store mængde foder gør, at fedt oplagres i leveren. Trækfugle gemmer i naturen fedt i leveren før trækket ved hepatisk steatose. I naturen når leveren dobbelt størrelse. Ved tvangsfodring opnås en tilsvarende øgning.

Foie gras er en af det franske køkkens største delikatesser og serveres hel eller i en paté (gåseleverpaté, pâté de fois gras). I Sydfrankrig gerne med en sød hvidvin som Sauternes.

Dyremishandling [[File:7-contestation-foie-gras-champs-elysees-10-12-2011.JPG|thumb|Model af foie gras fremstilling af Anima] Anima mener, at tvangsfodringen af gæs og ænder udsætter gæs og ænder for lidelse, da det lange rør påfører dyret smerte. Flere butikker i USA forhandler derfor ikke foie gras.[1]

I Danmark sælger visse supermarkeder ikke foie gras.[2]

Kilder[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har medier relateret til: