Foie gras

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
En hel foie gras
Foie gras serveret med hindbær

Foie gras (fransk: fed lever) er leveren fra velfodrede gæs eller ænder. Fuglene fodres, fordi de naturligt oplagrer fedt til træk. Ægypterne i 2500 f. Kr. benyttede sig af den samme fodring. I Frankrig bruges gavage: et langt rør føres ned i fuglens spiserør og en foderblanding ,der er rig på fedt og kulhydrat, pumpes ned i spiserøret. Det sker to til tre gange om dagen, en måned før fuglene slagtes.

Den store mængde foder gør, at fedt oplagres i leveren. Trækfugle gemmer i naturen fedt i leveren før trækket ved hepatisk steatose. I naturen når leveren dobbelt størrelse. Ved tvangsfodring opnås en øgning.

Foie gras er en af det franske køkkens største delikatesser og serveres hel eller i en paté (gåseleverpaté, pâté de fois gras). I Sydfrankrig gerne med en sød hvidvin som Sauternes.

Dyremishandling

Model af ænder i foie grasproduktion fremstillet af dyreværnsorganisation, der er kritisk overfor fremstilling af foie gras.

Internationale dyreværnsorganisationer som Anima mener, at tvangsfodringen af gæs og ænder er dyremishandling. Det er Animas opfattelse, at tvangsfodringen udsætter både gæs og ænder for lidelse, da et langt rør gennem dyrets spiserør påfører dyret smerte. Flere organisationer og butikker i USA har derfor valgt ikke at forhandle foie gras.[1]

I Danmark har de største danske supermarkeder indført en politik om ikke at sælge foie gras.[2]

Kilder[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har medier relateret til: