Hamas

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Et flag med Shahadah, som ofte benyttes af Hamas' tilhængere.

Hamas, (Arabisk: حماس), en forkortelse for Harakat al-Muqawamah al-Islamiyya (Arabisk: حركة المقاومة الاسلامية, eller "Den Muslimske Modstandsbevægelse"), er et palæstinensisk, islamistisk politisk parti. Hamas er ledet af Khaled Mashal og Ismail Haniyeh. Hamas' tilholdssted er Gazastriben, men de opererer også på Vestbredden.

Hamas anses af mange lande, deriblandt USA, EU[1] og Israel, for en terroristorganisation. De står ganske vist for et omfattende socialt arbejde i de palæstinensiske selvstyreområder[Kilde mangler], men dette sker ofte med betingelser om deltagelse i militære aktiviteter. Hamas var i vesten kendt for sin taktik med selvmordsbomber mod Israel, primært mod civile israelere, men har også ramt politi og militær. Hamas angriber også israelske militær- og sikkerhedsstyrker i kampen mod Israel. Hamas har således erklæret det som sit mål at fjerne alle jøder fra hele det nuværende Israel på nær dem som boede der før første verdenskrig. Hamas betragter det nuværende Israel som en del af et samlet Palæstina.[2].

Historie[redigér | redigér wikikode]

Hamas blev grundlagt af Ahmed Yassin og Mohammad Tahasent i 1987 som en afløsning for Det muslimske broderskab og er dedikeret til at udslette Israel og tage Palæstina tilbage. Hamas-charteret fra august 1988 erklærer at hele Palæstina er muslimsk land som aldrig kan overgives til ikke-muslimer. Charteret refererer eksplicit til Zions Vises Protokoller og forholder sig til disse som autentiske. Artikel 32 i Hamas-charteret slår fast:

"The Zionist plan is limitless. After Palestine, the Zionists aspire to expand from the Nile to the Euphrates. When they will have digested the region they overtook, they will aspire to further expansion, and so on. Their plan is embodied in the "Protocols of the Elders of Zion", and their present conduct is the best proof of what we are saying."

I januar 2006 publicerede Hamas en officiel platform for det palæstinensiske valg som ifølge avisen Haaretz var mere moderat end programmet fra 1988. Enkelte kommentatorer har fortolket den nye platform sådan at Hamas nærmer sig programmet til den palæstinensiske leder Mahmoud Abbas og hans Fatah-parti, som ønsker sig en palæstinensisk stat som består af Vestbredden, Gaza og Øst-Jerusalem.

Valgsejr[redigér | redigér wikikode]

Ved valget til Palæstinas lovgivende forsamling (Palestinian Legislative Council, forkortet PLC) den 26. januar 2006 fik Hamas, som deltog i valget under navnet Forandring og reformer ca. 56 % af stemmerne og 74 af i alt 132 repræsentanter i forsamlingen. Fatah-bevægelsen opnåede ca. 34 % og 45 mandater, mens 4 småpartier og uafhængige kandidater tilsammen fik ca. 10 % og 13 pladser. Israel anerkender dog ikke Hamas- regeringen og har siden april 2006 gjort alt for at vælte den.

Se også[redigér | redigér wikikode]

Kilder og eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]