Harriet Tubman

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Harriet Tubman i 1880.

Harriet Tubman (1820 eller 1822 i Dorchester County, Maryland10. marts 1913 i Auburn, New York) også kendt som "Sorte Moses, "Bedstemor Moses" eller "Moses for sit folk," var en afro-amerikansk abolitionist. Efter at være flygtet fra slaveri arbejdede hun som bl.a. som tømmerhugger, sygeplejerske og kok.

Tidlige liv[redigér | redigér wikikode]

Harriet Tubman var født ind i slaveri. Da hun var 5-6 år gammel begyndte hun at arbejde som tjenestepige. Som 12-årig blev hun i stedet sat til at arbejde i marken på en plantage, som hun stak af fra i 1849. Hun var da blevet gift med John Tubman, en fri afro-amerikaner, og hun flygtede angiveligt af frygt for at blive videresolgt. Hun tog til Philadelphia, der havde forbudt slaveriet, men returnerede året efter for at hjælpe sin søster og hendes to børn, samt deres bror og to andre mænd med også at flygte.[1]

Befrielse af slaver[redigér | redigér wikikode]

Over en årrække tog Harriet i alt 19 rejser til sydstaterne for at hjælpe slaver til flugt. Trods en dusør for hendes pågribelse blev hun aldrig fanget, og hun menes at have hjulpet op mod 300 slaver ud af slaveriet.[1] Hun var medstifter af The Underground Railroad, et netværk der i det skjulte gav slaver transport, husly og anden hjælp på vej ud af sydstaterne og slaveriet.

Hun vides også at have arbejdet som både sygeplejerske og spion under den amerikanske borgerkrig.[1]

Efter borgerkrigen[redigér | redigér wikikode]

Efter krigen deltog Harriet Tubman i arbejde med at oprette skoler for tidligere slaver.[1]

Referencer[redigér | redigér wikikode]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 Sygeplejersken. nr. 6. DSR. 2010. p. 22. 
USA Stub
Denne biografi om en amerikaner er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.
Biografi