Indkøbsforeningerne i 70erne

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi

Indkøbsforeningerne i 70erne var en række organisationer der opstod i kølvandet på ungdomsoprøret eller ”68”. En del af den bevægelse var at mange, især unge mennesker, flyttede på landet; Man ville væk fra de beskidte, larmende og fremmedgørende byer og ud på landet i den friske luft og dyrke jorden. Specielt opstod der mange kollektiver på landet. Det faldt sammen med en udvikling i landbruget, hvor mange gårde blev sammenlagt og dermed var der mange billige stuehuse til leje. Ofte var det imidlertid svært at købe diverse alternative varer, fx økologiske varer samt helsekostprodukter som brune ris, bønner, linser mv. Derfor oprettede man lokale indkøbsforeninger, hvor man desuden kunne spare lidt pga. mængderabat.[1] Disse indkøbsforeninger blev hurtigt samlingssted for landkollektiverne samt andre alternativt indstillede tilflyttere. Dels som socialt samlingssted, dels som et sted man kunne afsætte sine egne produkter. Der var bl.a. indkøbsforeninger på Djursland i Århus og i Roskilde.[2] Nutidens lokale fødevarefælleskaber, f.eks. Københavns Fødevarefællesskab, kan ses som nutidens variant af de gamle indkøbsforeninger.

Kilder og henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ Kamba - kollektivernes indkøbsforening Af Tom Vilmer Paamand - ca. 1986, skrevet til et samfundsfagligt projekt på Roskilde Universitetscenter i 1986.
  2. ^ Kærlighedserklæring til drømmere til alle tider Arkiveret 21. december 2019 hos Wayback Machine Lars Norman Thomsen om bogen Blomsterbørn – Livet i landkollektiverne syddjurs.lokalavisen.dk 20 december 2019, hentet 9 marts 2021