Katok i skripka

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Katok i skripka
Overblik
Originaltitel Каток и скрипка
Dansk titel Damptromle og violin
Genre Dramafilm Rediger på Wikidata
Instrueret af Andrej Tarkovskij Rediger på Wikidata
Manuskript af Andrej Mihalkov-Koncalovskij,
Andrej Tarkovskij Rediger på Wikidata
Medvirkende Lyudmila Semyonova,
Vladimir Zamanskiy,
Antonina Maksimova Rediger på Wikidata
Fotografering Vadim Jusov Rediger på Wikidata
Musik af Vjatsjeslav Ovtsjinnikov Rediger på Wikidata
Distributør Mosfilm,
Netflix Rediger på Wikidata
Udgivelsesdato 1960,
30. december 1961 (Sovjetunionen),
18. august 1962 (USA) Rediger på Wikidata
Længde 46 min. Rediger på Wikidata
Oprindelsesland Sovjetunionen Rediger på Wikidata
Sprog Russisk Rediger på Wikidata
Links
på IMDb Rediger på Wikidata
i SFDb Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata.

Katok i skripka (russisk: Каток и скрипка, dansk: Damptromle og violin) er en sovjetisk kort spillefilm fra 1960 instrueret af Andrej Tarkovskij baseret på et manuskript af Tarkovskij og Andrej Kontjalovskij.[1][2] Filmen handler om det usædvanlige venskab mellem Sajsa (spillet af Igor Fomtjenko), en lille dreng og Sergej (Vladimir Zamanskij), en damptromlefører. Filmen er Tarkovskijs afgangsfilm fra det sovjetiske filmakademi, men blev produceret på Mosfilms filmstudier.

Filmens tema og handling er blevet tolket som symbol på alliancen mellem kunstnere og arbejdere i det sovjetiske samfund.[3]

Handling[redigér | rediger kildetekst]

Drengen Sasja (Igor Fomtjenko) bor med sin mor (Marina Adsjubej) og sin søster i et gammelt hus i Moskva. Han går til violinundervisning. Hver morgen når han går til undervisning forsøger han at undgå nogle andre større drenge, der driller og mobber ham. En dag er han heldig, da Sergej (Vladimir Zamanskyij), en fører af en damptromle, siger til de andre børn, at de skal lade Sasja være i fred.

Til musikundervisningen spiller Sasja smukt, men hans lærer er mere interesseret i form og orden og kvæler Sasjas kreativitet med en metronom. På vej hjem møder Sasja igen Sergej, som lader ham styre damptromlen. De to spiser frokost sammen og går rundt i Moskva, hvor de oplever en række begivenheder. De ser en bygning blive revet ned, hvorefter der åbnes op for udsyn til en af de syv søste i baggrunden. Sergej fortæller historier om krigen, og Sasja spiller violin for sin nye ven.

De sig farvel til hinanden, men aftaler at se en film sammen senere, men planerne bliver forpurret af Sasjas mor. Sasja forsøger at snige sig ud af lejligheden, og i slutscenen ses Sasja løbe efter damptromlen i en drømmeagtig sekvens.

Medvirkende[redigér | rediger kildetekst]

  • Igor Fomenko som Sasja
  • Vladimir Zamanskij som Sergej
  • Natalja Arkhangelskaja
  • Marina Adzjubej
  • Jura Brusser

Produktion[redigér | rediger kildetekst]

Manuskriptet til filmen blev skrevet af Andrej Tarkovskij og Andrej Kontjalovskij, der på det tidspunkt begge var studerende ved USSR's Filminstitut (VGIK). Filmen var Tarkovskijs afsluttende projekt og han ønskede at skabe en poetisk film med stemning og atmosfære og ikke en film med optrukne konflikter og traditionel dramaturgi.[4]

Selvom filmen var Tarkovskijs afgangsfilm, blev den produceret på Mosfilms filmstudier ved produktionsenheden for børnefilm. Indspilningerne blev afsluttet i 1960. Tarkovskij modtog for filmen bedømmelsen "bedst" (russisk: отличный); den højeste vurdering.[5]

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ Свет мой, «Зеркало»: почему Тарковский остается русским режиссером номер один
  2. ^ КАТОК И СКРИПКА
  3. ^ The Steamroller and the violin, anmeldelse i slantmagazine.com, Ed Gonzalez, 26. august 2003
  4. ^ Jan, Bielawski; Trond S. Trondsen (2002). "Nostalghia.com looks at... The Steamroller and the Violin". Hentet 2007-12-10.
  5. ^ "Final Transcript of Grades (VGIK)". 1961-05-05. Hentet 2007-12-10.

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]