Kebab

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Döner kebab

Kebab er et persisk ord, der betyder grillet kød. Kebab spises mange steder som fast food, men denne anvendelse har sine problemer, da selve ideen med kebab i en traditionel sammenhæng kræver meget tid og indsats og derfor nærmere er slow food. I Tyrkiet er det kunst at lave en god kebab, og i bl.a. Urfa kan man uddanne sig til "Kebabsvend". Denne titel henviser til, at man ikke er egentlig kok, men udelukkende beskæftiger sig med kød, som tilberedes.

Shish kebab[redigér | redigér wikikode]

Shish kebab (Şiş Kebap, Çöp Şiş) består af kødstykker, ofte lam eller okse, grillet på spyd med forskellige grøntsager imellem.

Döner kebab[redigér | redigér wikikode]

Frit oversat betyder det roterende grillet kød. "Yaprak Döner" ("yaprak" betyder blad) henviser til metoden, hvorpå rullen opbygges. En döner er opbygget med marinerede "blade" eller skiver af kød. Kødet er oftest af høj kvalitet, da sener, knogler og lignende er meget svære at skjule under servering. Döner kebab, som den kendes i dag, har sin oprindelse i Bursa, Tyrkiet, fra ca. 1853. Ideen med döner består i, at saften og kraften fra det tilberedte kød ikke skal forsvinde ned i ilden, som det kan ske fx ved vandret tilberedning. Derfor bruges den logiske løsning med et oprejst spyd, hvor bunden derfor oftest er saftigst. Döner kebab varierer alt efter geografien. Det kød, der indgår i en döner, vælges normalt ud fra områdets landbrugsmæssige struktur, så der anvendes lam i områder med meget fåreavl etc.

Græsk gyros og arabisk shawarma er lokale udgaver af det samme.

Mad og drikke Stub
Denne artikel om mad eller drikke er kun påbegyndt. Hvis du ved mere om emnet, kan du hjælpe Wikipedia ved at udvide den.