Krydstogtskib

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Disambig bordered fade.svg For alternative betydninger, se Liner.
Broom icon.svg Der mangler kildehenvisninger i denne artikel.
Du kan hjælpe ved at angive kilder til de påstande som fremføres i artiklen.
Question book-4.svg
Ambox scales.svg Denne artikels neutralitet er omstridt
Begrundelsen kan findes på diskussionssiden eller i artikelhistorikken.
Krydstogtskib på vej ud af New Yorks havn

Et krydstogtskib (også kaldet krydstogtsliner[Kilde mangler] eller blot liner[Kilde mangler]) er et passagerskib, der besøger flere destinationer og har som hovedformål at medtage passagerer på ferie.

Et krydstogtskibs formål er at sejle passagerer rundt på ferie - rundrejse er formålet, hvorimod en oceanliner er et større passagerskib, der sejler i fast rutefart typisk over et ocean (f.eks. mellem England og New York).

Et skib, der tillige medtager tog og/eller biler og sejler mellem faste destinationer (f.eks. København og Oslo), benævnes færge eller cruisefærge, og kendetegnes især ved at have et gennemgående, åbent dæk.

De krydstogtskibe, der kommer til København, er normalt meget store med mange turister. De lægger til ved Langeliniekajen eller i Frihavnen. Der tales nu om Prøvestenen som mulig kajplads.[Kilde mangler]

Forurening[redigér | redigér wikikode]

Verdens trafik af cruiseskibe vokser med ca 8 % årligt. Et cruiseskibs udstødningsgas har 90 % højere indhold af svovl end en bils.[Kilde mangler] I vestnorske fjorde forsvinder fisken, og lokalbefolkningen plages af smog i cruise-sæsonen.[1] Et cruiseskib genererer dagligt næsten lige så meget affald som en stor kommune. I løbet af en uges cruise kan der genereres op til 50 tons kloak.[2] Der findes intet forbud mod udslip af "gråt vand" (dvs vand fra brusebad, vask og opvask). Undersøgelser har påvist, at cruiseskibes "grå vand" indeholder de farligste miljøgifte, deriblandt bromoform, cyanid, naftalin, benzofluorantren, tetraklorkulstof og toluen, i vand og luft. Nogle af disse stoffer er stærkt kræftfremkaldende.[3] Krydstogt-turisme undslipper imidlertid international klimapolitik, og derfor kommer cruiseskibenes udslip ikke med i noget lands klima-regnskab. Alaska har delvis tabt kampen for at få cruiseskibene til at reducere udslippene.[4]

Se også[redigér | redigér wikikode]

Henvisninger[redigér | redigér wikikode]

  1. Tove Rønning Vike om cruise-turismen, Bergens Tidende, "Magasinet" 23.juli 2011
  2. Cruise Ship Pollution State Activity Page
  3. USATODAY.com – Travel – News – U.S. keeps wary eye on cruise ships for more pollution
  4. Alaska Reduces Taxes and Relaxes Pollution Standards For Bullying Cruise Lines : Cruise Law News

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Vandsport/vandtransport Stub
Denne vandsports- eller vandtransportsartikel er kun påbegyndt. Hvis du ved mere om emnet, kan du hjælpe Wikipedia ved at udvide den.