Link Wray

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Link Wray i 2003

Link Wray (født Fred Lincoln Wray) (2. maj 19295. november 2005) var en amerikansk rock'n'roll guitarist, sangskriver og sanger.

Link Wray blev født i Dunn, North Carolina, i en familie med shawnee-aner. Han lærte tidligt at spille slideguitar af en omrejsende tivolimedarbejder. Han deltog i Koreakrigen hvor han pådrog sig tuberkulose der forårsagede at hans ene lunge blev fjernet.

Link Wray var en pionér indenfor udviklingen af lyden af elektriske guitar med distortion, mest kendt var instrumentalsangen "Rumble" (1958) som han spillede med bandet Link Wray and his Ray Men. Han fik hits med flere instrumentalsange, deriblandt "Ace of Spades", "Comanche" og "Slinky". I nyere tid blev han alment kendt da "Rumble" var en del af soundtracket til Quentin Tarantinos film Pulp Fiction fra 1994.

I 1980erne mødte han Olive, som var en ung dansker der studerede amerikanske indianere. De blev kærester og Link Wray levede sine sidste år i Danmark, hvor han døde i sit hjem i København af hjertesvigt. Han er begravet i krypten i Christians KirkeChristianshavn.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]