Ludvig Schytte

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Ludvig Schytte

Personlig information
Født 28. april 1848 Rediger på Wikidata
Aarhus, Danmark Rediger på Wikidata
Død 10. november 1909 (61 år) Rediger på Wikidata
Berlin, Tyskland Rediger på Wikidata
Barn Anna Johanne Schytte Rediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Beskæftigelse Musikpædagog, komponist, pianist Rediger på Wikidata
Arbejdssted København Rediger på Wikidata
Genre Opera, symfoni Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Ludvig Schytte (28. april 1848 i Aarhus10. november 1909, Berlin) var en dansk komponist, pianist og uddannet farmaceut.

Han var oprindeligt uddannet farmaceut, men hans musikalske drift førte ham til Anton Rée og senere Edmund Neupert, under hvem han udviklede sig som klaverspiller. Det var dog særlig som klaverkomponist, han skulle vinde navn. En udviklet klangsans og et intimt kendskab til klaverets instrumentale hjælpekilder præger hans talrige pianokompositioner, hvoraf der er udkommet en stor samling, dels i Danmark, dels på udenlandske forlag, for størstedelen mindre pjecer i karakterstykkestilen, men dog også enkelte større værker (en sonate og en koncert med orkester).

Rejste i 1884 på det Anckerske Legat til Tyskland, studerede i Weimar (under Liszt) og derefter i Berlin. Hans første større komposition, en klaverkoncert med orkester i Cis-Mol (Op. 28), blev udgivet i 1885 i Karlsruhe.

Desuden har han komponeret en dramatisk sangscene "Hero" (1898), opført på det Det kongelige teater, samt operetterne "Der Mameluk" (Wien 1903) og "Der Student von I Salamanca" (Wien 1909).

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]


Denne artikel bygger hovedsagelig på biografi(er) af S.A.E. Hagen i 1. udgave af Dansk Biografisk Leksikon, 15. bind, side 421, udgivet af C.F. Bricka, Gyldendal (1887–1905).
Du kan hjælpe Wikipedia ved at ajourføre sproget og indholdet af denne artikel.

Når en omskrivning af teksten til et mere nutidigt sprog og wikificeringen er foretaget, skal der anføres en reference med henvisning til forfatteren og den relevante udgave af DBL, jf. stilmanualen. Dette angives som fx:
{{Kilde |forfatter=Navn |titel=Efternavn, Fornavn |url=https://runeberg.org/dbl/... |work=[[Dansk Biografisk Leksikon]] |udgave=1 |bind=I til XIX |side=xxx |besøgsdato=dags dato}}
og herefter indsættelse af [[Kategori:Artikler fra 1. udgave af Dansk biografisk leksikon]] i stedet for DBL-skabelonen.


Denne artikel stammer hovedsagelig fra Salmonsens Konversationsleksikon 2. udgave (1915–1930).
Du kan hjælpe Wikipedia ved at ajourføre sproget og indholdet af denne artikel.
Hvis den oprindelige kildetekst er blevet erstattet af anden tekst – eller redigeret således at den er på nutidssprog og tillige wikificeret – fjern da venligst skabelonen og erstat den med et
dybt link til Salmonsens Konversationsleksikon 2. udgave (1915–1930) som kilde, og indsæt [[Kategori:Salmonsens]] i stedet for Salmonsens-skabelonen.
KomponisterSpire
Denne biografi om en dansk komponist er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Biografi
PianistSpire
Denne biografi om en pianist er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Biografi