Paul Mitchell

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Paul Mitchell
Født Cyril Thomson Mitchell Rediger på Wikidata
27. januar 1936 Rediger på Wikidata
Carnwath, Storbritannien Rediger på Wikidata
Død 21. april 1989 (53 år) Rediger på Wikidata
Los Angeles, Californien, USA Rediger på Wikidata
Dødsårsag Bugspytkirtelkræft Rediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Beskæftigelse Forretningsperson, frisør Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Paul Mitchell (født Cyril Thomson Mitchell, 27. januar 1936-21. april 1989) var en skotsk-amerikansk frisør og medstifter af hårplejeproduktet John Paul Mitchell Systems i 1980.

Opvækst[redigér | rediger kildetekst]

Mitchell blev født 1936 i Carnwath i Skotland. Moderen Jenny var byens første frisør. Selv var han meget stolt over sine skotske rødder, og var efter sigende "en skotte helt igennem". Familien flyttede til London i 1939. Her påbegyndte han sin uddannelse som sølvsmed, men erkendte hurtigt, at han ville følge i sin mors fodspor. Som 16-årig blev han indskrevet på Morris School of Hairdressing i Londons West End.

Karriere[redigér | rediger kildetekst]

Som bare 18-årig havde han vundet flere frisørkonkurrencer. Mitchell startede hos den kendte frisør på Park Lane i Mayfair. Det var her, Cyril Thomson Mitchell skiftede navn til Paul Mitchell.

Hans karriere tog for alvor fat, da han startede hos frisør Vidal Sasoon i 1960'erne. I 1965 åbnede Sasoon i salon i USA, hvor Paul Mitchell blev hyret til at fremføre et større modeshowRMS Queen Elizabeth, som sejlede til New York City. Mitchell skulle forblive i New York og undervise personalet.

Paul Mitchell forlod Vidal i 1967 og startede på Henri Bendels salon på 5th Avenue. Den ene succes førte til den anden, og de åbnede filialer i Boston, Chicago, Dallas og Philadelphia med Mitchell i spidsen og som underviser.

I 1971 tog Mitchell en pause fra frisørfaget, inden han åbnede sin egen salon, Superhair, i New York året efter. I 1974 solgte han salonen og flyttede til Hawaii. Her opdagede han en vildtvoksende plante, som de indfødte brugte i håret: Denne plante, Awapuhi, udgjorde senere grundlaget for at starte en ny hårproduktserie.

Senere i 1970'erne startede han landsdækkende frisørseminarer i hele USA. De største magasiner gjorde ofte brug af Paul Mitchell, til deres forsider. I 1980 allierede Paul Mitchell sig med sin gode ven John Paul DeJoria. Sammen startede de hårproduktet John Paul Mitchell System.

Privat[redigér | rediger kildetekst]

Mitchell blev gift med Jolina Zandueta Wyrzykowski, en amerikansk fotomodel og skuespillerinde med polsk-filippinske rødder. Deres eneste barn, Angus Mitchell, blev født i 1970.

Den 18. juli 1988 blev Mitchell diagnosticeret med bugspytkirtelkræft. Han døde i 1989 i en alder af 53 år. Paul Mitchell er begravet på sin ejendom på Big Island.

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]