Saladin

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Saladin

Saladin (1137 eller 11384. marts 1193; Kurdisk: Selahaddîn Eyûbî; arabisk: Salah ad-Din Yusuf Ibn Ayyub; صلاح الدين يوسف ابن ايوب; Salah ad-Din; fulde navn: al-Malik al-Nasir Salah al-Din Abu al-Muzaffer Yusuf ibn Ayyub ibn Shadi[1]) var en kurdisk muslimsk hærfører der grundlagde Ayyubide-dynastiet i Egypten og Syrien. Han er kendt i både den kristne og muslimske verden for sin ridderlighed og barmhjertighed under korstogene.

Han blev født i Tikrit i dagens Irak, og blev sultan over Egypten og Syrien.

Citater[redigér | redigér wikikode]

Ifølge Bohaeddin, en af Saladins kampfæller:

Citat Følgende er en hændelse, som jeg selv tog del i, og som giver en udmærket forestilling om Saladins religiøse ildhu. Han var i færd med at inspicere fæstningen Askalon og andre forsvarsanlæg ved havet. Jeg ledsagede ham på denne rejse. Det var vinter dengang, havet var vredt, og bølgerne hævede sig som bjerge. Det var første gang, jeg så havet. Jeg sagde til mig selv, at jeg aldrig nogensinde, om man så bød mig hele verden, ville jeg tilbagelægge blot en mil på dette element. Mens jeg var fordybet i disse tanker, henvendte Saladin sig pludselig til mig og sagde: "Jeg vil meddele dig, hvad jeg har i sinde. når Allah giver mig de øvrige kristne stæder i hænde, vil jeg fordele mine lande blandt mine børn. jeg vil sige farvel til dem og indskibe mig på dette hav for at underlægge mig aftenlandets øer og lande. Jeg vil ikke nedlægge våbenene, før der ikke er en eneste vantro tilbage på jorden, hvis da ikke døden standser mig forinden" Citat
[2]

Det ovenstående citat er dog meget modsigende til de handlinger Saladin udførte. Saladin skånede tempelriddernes liv og efter sejr kastede han roser på kirkernes gulve. Han lod de kristne leve for at skabe harmoni imellem de to religioner. Hvis han ville have udryddet alle de vantro er det meget modsigende til dette.

Saladin formåede at samle den muslimske befolkning til fælles kamp under hans styre. Han kæmpede for fred i Mellemøsten og for at nå dette mål, måtte han først bekæmpe den kristne hær. Han er kendt for sin mildhed under indtagelsen af Jerusalem.

Film[redigér | redigér wikikode]

Saladin har siden 1923 været en figur i flere film, der foregår i middelalderen. Fra nyere tid kan nævnes: Kingdom of Heaven (2005), Arn: Tempelridderen (2007) og Arn: Riget ved vejens ende (2008).

Kildehenvisning[redigér | redigér wikikode]

  1. Kurt Villads Jensen: "Politikens bog om korstogene" Politikens Forlag 2005 side 82
  2. Gerhard Konzelmann "Den Islamiske udfordring" side 162.
Biografi Stub
Denne biografi er kun påbegyndt. Hvis du ved mere om emnet, kan du hjælpe Wikipedia ved at udvide den.