Spøgelse

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
John Gilberts 'Hamlet ved sin faders spøgelse'.

Spøgelser (ånder) og genfærd (aftryk) er ikke-dokumenterede fænomener der ifølge myter og øjenvidneberetninger fremstilles som mere eller mindre gennemsigtige væsner eller genstande, der optræder bestemte steder/på bestemte tidspunkter. På baggrund af disse beretninger/iagttagelser mener man at kunne opdele fænomenerne i to hovedgrupper.

Spøgelser[redigér | redigér wikikode]

Et spøgelse er et væsen, der kan udføre visse fysiske funktioner. Eksempelvis rasle med kæder, sende iskold ånde ned af nakken på de levende, trække dynen af dem osv. Typisk har disse væsner i beretningerne deres opholdssted i deres grav i dagtimerne, mens de om natten står op og begiver sig til et bestemt domæne. Men selvom de følger et nogenlunde fastlagt mønster, er de stadig i stand til at improvisere, hvorfor det hævdes, at man kan tale om en art fornuftsvæsner. I enkelte sagn er sådanne spøgelser i stand til at føre samtaler, fx med den nedmanende præst.

Genfærd[redigér | redigér wikikode]

Genfærd er, som begrebet antyder, en gentagelse af en fortidig handling. Et genfærd har modsat spøgelset ingen evne til selvstændig handlen men følger det samme handlingsforløb gang på gang. Beretninger fortæller, at mennesker undertiden har kunnet afbryde et sådant handlingsforløb men ikke ændre det. Fænomenet er blevet forsøgt forklaret som en slags naturens filmoptagelse, hvor den optagende funktion vi kender fra bånd- og videooptagere med lagring af informationer på magnetisk materiale også kan foregå ved at fx sten kan lagre fortidens begivenheder/information. Afspilningen sker da enten tilfældigt eller under gunstige situationer.

Et eksempel er vandrehistorien om spøgelsesblafferen.

Se også[redigér | redigér wikikode]

Litteratur[redigér | redigér wikikode]

  • Gorm Benzon: "Danske Slotte og Herregårde" bind 17: "Sagn og spøgerier". Kbh. 1967.
  • Gorm Benzon, Spøgelser og Sagn fra danske slotte og herregårde, 1998
  • Gorm Benzon, Spøgelser og Sagn fra danske slotte og herregårde II, 1999

Eksterne links[redigér | redigér wikikode]

Syner ved indsovning og opvågning

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har medier relateret til: