Star Trek

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
For alternative betydninger, se Star Trek (flertydig). (Se også artikler, som begynder med Star Trek)

Star Trek er et amerikansk medie-franchise, der omfatter seks tv-serier, tolv spillefilm, flere hundrede romaner og en lang række computerspil. De foregår alle i det samme fiktive univers skabt af Gene Roddenberry. Star Trek er ét af de mest populære fænomener indenfor science fiction-genren.

Baggrund

Allerede i 1960 havde Gene Roddenberry lavet et forslag til den science fiction tv-serie, der senere skulle blive til Star Trek. Selvom han offentligt markedsførte den som en western der forgik i det ydre rum så fortalte han sine venner at serien var inspireret af Jonathan Swifts Gullivers rejser, hvor hver episode foregik på to niveauer dels som en eventyr historie og dels som en historie der skulle lære folk om et moralsk spørgsmål.[1]

Star Trek foregår i en optimistisk fremtid, hvor naturvidenskaben har forenet menneskeheden med andre levende væsner i galaksen og derved løst jordboernes problemer med racisme, fattigdom, miljø, intolerance og overtro. De centrale personer er medlemmer af Den Forenede Føderation af Planeter (UFP) og hovedpersonerne er grundlæggende menneskekærlige, uselviske og ofte opofrende. Behandlingen af universelle emner som imperalisme, krig, menneskerettigheder, teknologiens rolle og andre etiske og moralske spørgsmål kan forklare Star Treks fortsatte popularitet gennem fire årtier. Andre årsager kan være de sympatiske figurer: den karismatiske kaptajn Kirk, den logiske mr. Spock, den opfarende dr. McCoy og deres spændende missioner med rumskibet Enterprise for at udforske det ukendte.

Tv-serier

Star Trek begyndte som en tv-serie i 1966. Selv om serien blev stoppet efter kun tre sæsoner, affødte den yderligere fem tv-serier. Det er blevet til i alt 726 afsnit fordelt på 30 sæsoner.

Star Trek (den oprindelige serie) (TOS; 1966–1969)

Uddybende Uddybende artikel: Star Trek: The Original Series

Det første afsnit blev sendt på NBC den 8. september 1966. Serien, der var skabt af Gene Roddenberry og havde William Shatner i rollen som kaptajn Kirk, fortalte historien om besætningens femårige mission, der var "modigt at tage derhen hvor ingen mand før havde været" (engelsk: "to boldly go where no man has gone before").

I andre roller sås Leonard Nimoy som Mr. Spock, DeForest Kelley som Leonard "Bones" McCoy og James Doohan som Scotty.

Star Trek: The Animated Series (TAS; 1973–1974)

Star Trek: The Animated Series blev produceret af Filmation og kørte i to sæsoner med i alt 22 afsnit à 30 minutter. Det meste af den oprindelige besætning lagde stemmer til med undtagelse af Walter Koenig, der ikke blev bedt om at deltage for at holde omkostningerne nede. Selv om formatet gav mulighed for eksotiske landskaber på fremmede planter var budgetbegrænsninger et stort problem, og kvaliteten på tegningerne var heller ikke i top.

Star Trek: Phase II (1978; ikke produceret)

Star Trek: Phase II skulle være startet i 1978 som flagskib for et nyt fjerde TV-netværk, som Paramount var i gang med at oprette. Der blev skrevet manuskript til 12 afsnit før produktionen skulle til at begynde. Størstedelen af besætningen fra TOS skulle vende tilbage for at gennemføre en ny femårig mission med Enterprise, bortset fra Spock, fordi Leonard Nimoy havde takket nej til at medvirke. En yngre vulcaner ved navn Xon skulle være erstatningen for Spock, men producenterne håbede at Nimoy ville gæsteoptræde i enkelte episoder. Kulisserne var klar og der blev testfilmet. Imidlertidig gjorde risikoen ved at starte et nyt fjerde netværk sammen med Star Wars' popularitet at Paramount bestemte sig for at lave en spillefilm i stedet. Manuskriptet til tv-seriens pilotafsnit blev udvidet og udgjorde grundlaget for Star Trek: The Motion Picture. To andre manuskripter blev senere omskrevet og brugt i Star Trek: The Next Generation.

Star Trek: The Next Generation (TNG; 1987-1994)

Star Trek: The Next Generation foregår næsten 100 år efter den originale serie og har et nyt rumskib, også med navnet Enterprise, og en ny besætning, der igen "tager derhen hvor ingen før har været" ("where no one has gone before").

Serien havde premiere den 28. september 1987 og kørte i syv sæsoner. TNG havde det højeste seertal af alle tv-serierne og betragtes derfor ofte som Star Treks guldalder.

I hovedrollerne sås Patrick Stewart som kaptajn Jean-Luc Picard, Jonathan Frakes som næstkommanderende Will Riker, Brent Spiner som androiden Data, Marina Sirtis som psykolog Deanna Troi, Gates McFadden som læge Beverly Crusher, LeVar Burton som ingeniør Geordi La Forge og Michael Dorn som Worf, den første klingon i Stjerneflåden.

Star Trek: Deep Space Nine (DS9; 1993-1999)

Star Trek: Deep Space Nine kørte ligesom TNG i syv sæsoner og var et decideret spin-off af TNG, idet flere af figurerne derfra blev "flyttet" over til DS9 for at hjælpe serien i gang. I hovedrollen var Avery Brooks som den øverstkommanderende Benjamin Sisko på rumstationen Deep Space Nine. Det var den første (og hidtil eneste) Star Trek-serie, der ikke foregik på et rumskib.

Serien følger livet på den føderale rumstation Deep Space Nine, der befinder sig nær et unikt stabilt ormehul gennem hvilket man på kort tid kan rejse til den anden ende af galaksen. Det gør stationen til et vitalt strategisk og kommercielt brohoved til et næsten ikke udforsket område. Desværre er ikke alle de rumvæsner, der lever på den anden side, lige venligtsindede, hvilket fører til en del konflikter.

Blandt konflikter er eftervirkningerne af en brutal besættelse af en nærliggende planet Bajor af cardassianerne, Siskos særlige spirituelle rolle for bajoranerne som deres profeters udsending og en stor krig med Dominions fra gammakvadranten.

DS9 modtog en del kritikerros, fordi serien i modsætning til forgængerne ikke var så bange for historier med en lidt mere dyster stemning og desuden havde lange gennemgående handlingsforløb i stedet for enkeltstående afsnit. Det sidste betød dog også, at seertallene blev lavere end TNGs, fordi det kunne være svært for nye seere at springe ind midt i en sæson.

Star Trek: Voyager (VOY; 1995-2001)

Uddybende Uddybende artikel: Star Trek: Voyager

Star Trek: Voyager kørte ligesom TNG og DS9 i syv sæsoner og er den eneste Star Trek serie med en kvinde, kaptajn Kathryn Janeway spillet af Kate Mulgrew, som øverstkommanderende. I de øvrige hovedroller sås blandt andre Robert Beltran som næstkommanderende Chakotay, Tim Russ som vulcaneren Tuvok, Roxann Dawson som chefingeniør B'Elanna Torres og Robert Duncan McNeill som løjtnant Tom Paris.

Plottet i VOY minder noget om plottet fra tv-serien Lost in Space med rumskibet USS Voyager og dets besætning strandet i en fjern afkrog af galaksen, 70.000 lysår fra Jorden. De blev ført derud af et mystisk rumvæsen, men er nødt til ved egen kraft at rejse tilbage til Jorden, hvilket formodes at ville tage dem 70 år.

Besætningen skal overkomme mange farer på den lange rejse hjem. Til at begynde med er de uden kontakt med mange af de ting man havde set i de tidligere serier, men i de senere sæsoner møder de fjender fra de tidligere serier, blandt andet den mystiske "Q" og det frygtindgydende Borg-kollektiv.

Mens VOY kørte begyndte kritikken af de ansvarlige, Rick Berman og Brannon Braga, at tage til fra fans, der følte at Berman ikke længere var den rigtige til at køre Star Trek videre. En prominent kritiker var Star Trek-manuskriptforfatter Ronald D. Moore, der senere skabte den nye version af tv-serien Battlestar Galactica. Kritikken gik især på at serien ikke tog sine grundlæggende præmisser alvorligt (kampen for at overleve med begrænsede ressourcer langt fra hjemmet) og forsøgte at øge sin dalende popularitet ved at tilføje et sex-symbol i form af Borg-dronen Seven of Nine spillet af Jeri Ryan.

Star Trek: Enterprise (ENT; 2001-2005)

Star Trek: Enterprise (der kun hed Enterprise i sine første godt to sæsoner) er en prequel til de andre serier. Den starter ti år før Føderationen bliver grundlagt, midt mellem de "historiske" begivenheder man ser i spillefilmen Star Trek: First Contact og den oprindelige tv-serie.

ENT følger den første besætning, der med Enterprise udforsker rummet. Det er en ny type rumskib, der er i stand til at bevæge sig hurtigere end noget andet menneskeskabt rumskib tidligere har kunnet.

Spillefilm

Paramount Pictures har lavet 12 spillefilm. De 6 første film er med skuespillerne fra den oprindelige serie. Den 7. film er overgangen fra den oprindelige serie til Next Generation. De næste 3 er udelukkende med skuespillerne fra The Next Generation. Den elvte film er en prequel, der foregår omkring det tidspunkt James T Kirk er ved at tage sin uddannelse på stjerneflådens akademi og hans første mission som kaptajn på Enterprise men filmen har nye skuespillere til at spille de oprindelige roller.

Original titel dansk titel Instruktør År
Star Trek: The Motion Picture Star Trek Robert Wise 1979
Star Trek II: The Wrath of Khan Star Trek II - Khans hævn Nicholas Meyer 1982
Star Trek III: The Search for Spock Star Trek III - Jagten på Spock Leonard Nimoy 1984
Star Trek IV: The Voyage Home Star Trek IV - Rejsen tilbage til Jorden Leonard Nimoy 1986
Star Trek V: The Final Frontier samme William Shatner 1989
Star Trek VI: The Undiscovered Country samme, alternativt Det uopdagede land Nicholas Meyer 1991
Star Trek: Generations samme David Carson 1994
Star Trek: First Contact samme Jonathan Frakes 1996
Star Trek: Insurrection samme Jonathan Frakes 1998
Star Trek: Nemesis samme Stuart Baird 2002
Star Trek samme J.J. Abrams 2009
Star Trek Into Darkness samme J.J. Abrams 2013

Indflydelse

Star Trek har inspireret generationer af mennesker og er blevet en del af populærkulturen langt ud over USAs grænser. Der optræder ofte referencer til serien og dens figurer i forskellige sammenhænge: det gælder i særlig grad tv-serier og film, men også videnskabelige værker, hvor det mest berømte eksempel formentlig er bogen The Physics of Star Trek (1995) af fysikprofessoren Lawrence M. Krauss. Den første rumfærge blev døbt Enterprise efter Kaptajn Kirks rumskib, og en kosmologisk teori for universets udvidelse er opkaldt efter det krigeriske folkefærd, cardassianere i Star Trek-universet.

Fremtiden

Da Star Trek: Enterprise stoppede i 2005 og der ikke var nogle planer om at producere flere tv-serier eller film troede mange at det var slut med Star Trek, men i april 2006 blev en elvte Star Trek spillefilm annonceret, Star Trek. Verdenspremieren var først sat til den 25. december 2008, men blev siden udskudt til den 8. maj 2009. Filmen er instrueret af J.J. Abrams, der tidligere har lavet tv-serierne Alias og Lost. Hovedrolleindehaverne har skrevet under på at de vil medvirke i to efterfølgende film hvis det bliver aktuelt. Det er normalt at skuespillere indgår den slags aftaler.[2] Den 30. marts 2009 begyndte Roberto Orci, Alex Kurtzman og Damon Lindelof med at skrive manuskriptet til den 12. film.

Dansk faglitteratur

Bøger

Tidsskrifter

Artikler

Eksterne henvisninger

  1. ^ See David Alexander, "Star Trek Creator.The Authorized Biography of Gene Roddenberry" and interview with Roddenberry in "Something about the Author" by Gale Research Company and chapter 11 of "Trash Culture: Popular Culture and the Great Tradition" by Richard Keller Simon
  2. ^ Anthony Pascale (2008-04-06). "Paramount Already Thinking About Sequel To Abrams Star Trek". TrekMovie. Hentet 2008-06-05.

Danske fanklubber