Ulysses (roman)

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg

Ulysses er den kendteste af James Joyces romaner. Ulysses udkom i 1922. Dele af romanen blev i årene 1918-1920 bragt i tidsskriftet The Little Review.

Romanen følger forfatterspiren Stephen Dedalus og annonceagent Leopold Bloom i Dublin i løbet af den 16. juni 1904. Dagen kaldes nu Bloomsday og fejres hvert år af Joyce-fans verden over. Ulysses er med sine litterære henvisninger til græsk mytologi (Odysseus) og katolsk tro lige så svær at læse, som den er elsket. [Kilde mangler] Hvert af de 18 kapitler er skrevet i sin specifikke litterære stil som indre monolog. Litteraturen om Ulysses er uhyre omfattende.

Synopsis[redigér | redigér wikikode]

Vi følger Leopold Bloom den 16. juni. Han er ikke særlig bemærkelsesværdig, men det gør ikke hans liv mindre interessant. Han laver morgenmad på sengen til sin kone Molly og flakker om i Dublins gader, fordi han har opdaget, at hun har været ham utro; han forventer på "rejsen" at få en åbenbaring, der skulle kunne gøre ham fortjent til Molly igen. Han møder mange mennesker. Især den unge intellektuelle Stephen gør stort indtryk på ham. Han fatter sympati for ham, fordi han er forældreløs efter moderens nylige død. Bloom ”adopterer” Stephen i stedet for sin søn, som døde ved fødslen. Blooms rejse gennem gaderne i Dublin er en parallel til Homers beretning om Odysseus' rejse fra Troja over Ægæerhavet til sin hustru og sit land Ithaka. En rejse fyldt med erklæringer og selvovervejelser: Odysseus rejste til dødsriget (Bloom går til begravelse). Odysseus mødte den smukke prinsesse Nausikaa (Bloom fantaserer om en ung kvinde på stranden). Odysseus kæmpede mod Kyklopen (En brutal irer kaster en blikdåse i hovedet på jøden Bloom. Og Odysseus kom hjem til sit Ithika og sin trofaste hustru, Penelope. (Bloom vender om natten hjem til Molly, som har haft en affære med en anden mand tidligere på dagen. Da han lægger sig på sengen og vækker hende, indser hun hvor meget hun virkelig elsker ham).

Se også[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]


Bog Stub
Denne bogartikel er kun påbegyndt. Hvis du ved mere om emnet, kan du hjælpe Wikipedia ved at udvide den.