Vytjegda

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Vytsjegda

Vytsjegda (russisk: Вычегда, syrjensk: Ežva) er en flod i den europæiske del af Rusland, og en østlig biflod til Nordre Dvina. Floden er omkring 1.121 km lang, og har et afvandingsområde på 122.800 km². Middelvandføringen ved udløbet i Nordre Dvina er 1.160 m³/s, ved Syktyvkar 599 m³/s

Vytsjegdas kilder ligger i Timanhøjderne i Komi-republikken, omkring 300 km vest for det nordlige Ural. Herfra løber floden i en overvejende vestlig retning, gennem Komi-republikken og Arkhangelsk oblast. Den største by ved Vytsjegda er Syktyvkar, hovedstaden i Komi. Vytsjegda løber sammen med Nordre Dvina i byen Kotlas, i det sydøstlige Arkhangelsk oblast. De største bifloder er Visjera, Vym, Keltma og Sysola.

Omkring 800 km af Vytsjegda er farbar for skibstrafik. De vigtigste havnebyer langs Vytsjegda er Kotlas, Syktyvkar og Ust-Kulom. Vytsjegda er også en vigtig flod for tømmerflådning. Via Katarinas kanal blev floden tidligere knyttet til Kama, en biflod til Volga. Der er fortsat bådforbindelse til Volga, via Nordre Dvina, bifloden Sukhona, Nordre Dvina-kanalen og Volga-Østersøkanalen.