Afvandingsområde

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Ohioflodens afvandingsareal i USA. En del af Mississippi-flodens samlede afvandingsareal
Gudenåens afvandingsareal er såvel det største afvandingsområde i Jylland som i hele Danmark

Et afvandingsområde eller vandopland er det område, hvorfra nedbør løber til et givet vandløb, hav eller lignende. Grænserne mellem afvandingsområder kaldes vandskel. Arealet af et vandløbs afvandingsområde er vandløbets afvandingsareal.

Amazonfloden i Sydamerika har med 6.144.727 km²[1] jordens største afvandingsareal, hvilket betyder, at denne flod afvander ca. en tredjedel af denne verdensdels areal. Efter størrelsen af afvandingsområdet følger derefter Congofloden i Afrika og Mississippi-floden i USA. Det største afvandingsområde i Europa er knyttet til Volga.

I Danmark udgør Gudenåens afvandingsområde med sine 2643 km² det største afvandingsareal her til lands. Dette svarer til, at Gudenåen afvander knap 13% af Nørrejyllands areal (syd for Limfjorden og nord for Kongeåen).

Afgrænsningen mellem to afvandingsområder vil nødvendigvis følge bjergkæder og andre højderygge.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Større kontinentale vandskel og afløb til verdenshavene. Grå områder har ikke afløb til verdenshavene. Klik på billedet for større version

Se også[redigér | redigér wikikode]


Geografi/geologi Stub
Denne artikel om geografi eller geologi er kun påbegyndt. Hvis du ved mere om emnet, kan du hjælpe Wikipedia ved at udvide den.