Wikipedia:Flytteforslag/Nordmakedonien

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi

Der har været flere flytninger frem og tilbage mellem Nordmakedonien og Makedonien den forløbne tid. At Makedonien var navnet indtil d. 12.-13. februar har været en kendsgerning og derfor har en flytning ikke været berettiget. Nu er det derimod officielt at landet hedder Republikken Nordmakedonien og da vi ikke har kaldt landet F.Y.R.O.M. indtil ovennævnte datoer, men "Makedonien", foreslår jeg hermed at vi navngiver artiklen "Nordmakedonien". Flere wikipediaer har allerede ændret til dette navn (dog ikke den engelske), så det er svært at se at vi ikke skulle følge Sveriges, Norges og Tysklands (m.f.) eksempler. Derfor:

  •  Flyt - Arvid-S (diskussion) 13. feb 2019, 00:36 (CET)
  •  Kommentar - I skrivende stund har den norske ikke flyttet selve artikelsiden (har jeg opdaget), men alene ændret begyndelsesordet til "Nordmakedonien". --Arvid-S (diskussion) 13. feb 2019, 00:47 (CET)
"5. Brug de mest almindelige navne på steder, personer, ting og lignende, men forsøg også at undgå konflikter med andre emner. "
og af Wikipedia:Navngivning#Lande:
"For lande benyttes som udgangspunkt de normalt brugte navne uden de officielle angivelser med kongerige, republik etc"...
Senere nævnes Makedonien specifikt:
"Makedonien – ikke Den Tidligere Jugoslaviske Republik Makedonien."
Sidstnævnte skal selvfølgelig opdateres ift. det nye formelle navn.
Spørgsmålet er så om grundprincippet "Brug de mest almindelige navne på steder," ... skal fraviges således at Wikipedia skal anvende det nye "Nordmakedonien"? Jeg mener at man skal se tiden an og afvente om dette bliver en almindelig betegnelse på dansk. Jeg tror ikke at der er mange udenfor Grækenland, der tager konflikten seriøst. Det bringer jo mindelser om Nord/Syd-Korea, Nord/Syd-Vietnam, Nord/Syd-Yemen, Nordirland og Irland, Øst- og Vesttyskland, Østtimor, Østpakistan. Det er jo at bringe sagen helt ud af proportioner.
Hvad der er foretaget af ændringer på andre Wikipediaer med en anden navnetradition, vedrører ikke dawiki. Det er jo heller ikke sikkert, at der er konsensus om navneændringerne på disse wiki'er, eller om ændringerne er sket på enkeltpersoners initiativ, som det er sket flere gange her på dawiki--Madglad (diskussion) 13. feb 2019, 00:55 (CET)
  •  Flyt - Jeg mener at det er tid til at acceptere det nye navn. Det giver også en bedre opdeling mellem landet og området "Makedonien (område)".--Kjeldjoh (diskussion) 13. feb 2019, 08:45 (CET)
  •  Flyt - dels pga. det er det nu er det officielle navn, men det vil også give mere klarhed på flertydigsiden. - Nico (diskussion) 13. feb 2019, 09:41 (CET)
  •  Flyt - Ud fra den langvarige diskussion om navnet og den officielle ændring mener jeg, at vi skal være pragmatiske og flytte den nu. Der er trods alt enighed om navngivningen mellem de to stridende nationer, hvilket ikke var tilfældet med de eksempler, Madglad tager op (så vidt jeg ved). --Arne (Amjaabc) (diskussion) 13. feb 2019, 10:26 (CET)
  •  Flyt - En flytning vil i situationen virke mest logisk og rimelig. Ole Ryhl Olsson (diskussion) 13. feb 2019, 17:02 (CET)
  •  Flyt - Jeg mener også, at vi skal acceptere det nye navn. --Biscuit-in-Chief (DiskussionBidrag) 18. feb 2019, 16:13 (CET)
  •  Flyt - Dette land har officielt ændret sit navn ved at underskrive en international traktat. - Shelop 19. feb 2019, 16:11 (CET)
  •  Flyt - Enig i flytning, jf. Kjeld, Nico og Arne m.fl. Vh. SorenRK (diskussion) 19. feb 2019, 17:09 (CET)
  •  Kommentar - Der er konsensus: Venligst skift artiklens titel. Det er nu hverken nøjagtigt eller relevant. - Shelop 19. feb 2019, 17:30 (CET)
Konklusion:
Med 8 for og 1 imod, er der klart konsensus om flytning. --Biscuit-in-Chief (DiskussionBidrag) 2. mar 2019, 16:27 (CET)