Almindelig bændeltang

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
(Omdirigeret fra Ålegræs)
Spring til navigation Spring til søgning
Almindelig bændeltang
Zostera marina nf.jpg
Videnskabelig klassifikation
Rige Plantae (planter)
Division Magnoliophyta (dækfrøede)
Klasse Liliopsida (enkimbladede)
Orden Alismatales (skeblad-ordenen)
Familie Zosteraceae (bændeltang-familien)
Slægt Zostera (bændeltang)
Art Z. marina
Videnskabeligt artsnavn
Zostera marina
L.
Hjælp til læsning af taksobokse

Almindelig bændeltang (Zostera marina) eller ålegræs er en undervandsplante med 50-100 cm lange stængler. Den gror langs kyster i fint grus, sand eller mudder i dybder ned til 5 meter.

Almindelig bændeltang er ikke en makroalge. Den hører til klassen enkimbladede (indeholder også græsser og liljer). Dens "forfædre" stammer fra landjorden.

Beskrivelse[redigér | redigér wikikode]

Almindelig bændeltang er en flerårig urt med en tæppedannende vækst. De oprette stængler bærer spredte, toradede blade, der er båndformede og hele med hel rand. Bladskeden omslutter i begyndelsen stænglen helt, men efterhånden åbner den sig. Begge bladsider er græsgrønne.

Blomstringen sker i juni-august, hvor blomsterne findes i stande, der er næsten helt skjulte under bladskeden, og som består af rent hunlige og rent hanlige blomster. De enkelte blomster består henholdsvis af et enkelt frugtanlæg og en enkelt støvdrager. Frugterne er nødder.

Rodnettet består af de krybende jordstængler og nogle grove trævlerødder.

Højde x bredde og årlig tilvækst: 1,00 x 0,15 (100 x 15 cm/år), men planten ser meget bredere ud, når man medregner rodskuddene.

Voksested[redigér | redigér wikikode]

Indikatorværdier
Alm. Bændeltang
L = x T = 6 K = 2 F = 12 R = 7 N = 6

Almindelig bændeltang er udbredt fra Nordafrika, Mellemøsten og Kaukasus over Sibiriens stillehavskyst til Nordamerika. Overalt er den knyttet til lavvandede, godt belyste kyster med mudret eller sandet bund.

I Danmark findes den langs alle kyster, der har tilsvarende forhold, men den er sjælden langs Vestjyllands kyst. Hvis lysforholdene er gode nok, kan planten findes voksende i havdybder på 5 m.

Anvendelse[redigér | redigér wikikode]

Omkring 1930 gik det meste bændeltang til grunde som følge af en sygdom fremkaldt af en svamp, og planten var i mange år en sjældenhed, uden for Østersøen. Nu er arten ved at komme over sygdommen, men der er alligevel ikke så mange som tidligere. De tørrede blade blev brugt under krigen som fyld i madrasser.

På Læsø har man brugt almindelig bændeltang til at tække med.


Wikipedia-logo.pngSøsterprojekter med yderligere information:Note[redigér | redigér wikikode]

Kilder/Henvisninger[redigér | redigér wikikode]