Ålsgårde

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Ålsgårde (Region Hovedstaden)
Ålsgårde
Ålsgårde
Ålsgårdes beliggenhed

Ålsgårde ligger i Nordsjælland ved Øresund og er en større bebyggelse der indgår i ét samlet byområde med Hellebæk. Tidligere var Ålsgårde en selvstændig by. Den ligger 6 kilometer nordvest for Helsingør i Helsingør Kommune og tilhører Region Hovedstaden.

Navnet Alskaar kendes helt tilbage til 1582 og refererer til ål (som ikke er fisken, men en betegnelse for en langstrakt bakke, der her ligger langs kystskrænten) og skår (kløft), som senere er omdannet til -gårde. Skåret er den rende, som gennemskærer ål og kystskrænt og giver nem adgang fra baglandet til kysten. Heri løber vejen Krogebakke.

Rygter mener desuden også, at Ålsgårde tidligere har været en æbleplantage, hvor storbønderne fra Hornbæk ejede æbletræerne. Dette er dog ikke påvist ved nogen kilder endnu, og kritikere af denne teori, mener at det blot er en vittig fortælling nede på den lokale kro, som langsomt har stedfæstet sig hos resten af Ålsgårdes indbyggere.

Oprindeligt var Ålsgårde fiskerleje. Siden 1906 har stedet haft jernbane, da Helsingør-Hornbækbanen blev anlagt og fik station i byen. I dag rummer området omkring Ålsgårde en del fritidshuse.

Koordinater: 56° 04′ 36″ N, 12° 32′ 13″ Ø