Sommerhus

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
(Omdirigeret fra Fritidshus)
Spring til navigation Spring til søgning
Sommerhus ved Henne Strand
Svensk sommerhus (sommarstuga)

Et sommerhus eller fritidshus er en feriebolig, som findes i mange forskellige udformninger. Et sommerhus i Danmark er som regel bygget af træ, men kan også være bygget af andre materialer.

Der er stor forskel på komforten i sommerhuse, helt fra luksussommerhuse med egen pool over mellemklassen med sauna og spa til det helt enkle. Som regel er komforten dog væsentlig bedre end i et kolonihavehus.

Mange sommerhuse bliver udlejet det meste af tiden, eksempelvis via online booking, men nogle anvender selv sommerhuset som weekendbolig.

Historie[redigér | redigér wikikode]

Historien bag feriehuset starter i 1700-tallet, hvor de rigeste bygger store landsteder. Vi skal helt frem til 1800-tallet før nogle kunstnere, primært kunstmalere, opdager, at der er et helt særligt lys ved Skagen og i Nordsjælland. Kunstnerne blev således igangsættere for feriehusbyggeriet, og både kunstnere og det bedre borgerskab opførte feriehuse til eget brug. Fra Hornbæk og Skagen bredtes feriehuskulturen til resten af landet, og i 1920'erne fik den almindelige arbejder ret til 2 ugers ferie. Denne ret satte ekstra gang i feriehusbyggeriet, og der blev siden 1930'erne opført rigtig mange feriehuse mange steder i landet. Feriehusene var af meget forskellig kvalitet, og tit var det blot primitive hytter på et stykke jord.[1]

Regler for sommerhuse[redigér | redigér wikikode]

Reglerne for fritidshuse afhænger af, om det er beliggende i sommerhusområde eller by- og landzone:

Sommerhusområde[redigér | redigér wikikode]

Benyttelse[redigér | redigér wikikode]

Fritidshuse beliggende i sommerhusområder. Reglerne om benyttelse af husene er reguleret af planloven, som bl.a. fastsætter, at et sommerhus ikke må anvendes til overnatning i perioden fra 1. oktober til 31. marts. Undtaget herfra er dog kortvarige ferieophold og ophold af pensionister, der har ejet ejendommen i 8 år.

Bygning[redigér | redigér wikikode]

Bygningsreglementet for småhuse [2] fastsætter bestemmelser for, hvordan et sommerhus skal/må bygges. Sommerhuses etageareal må maksimalt udgøre 15% af grundens areal, medmindre andet er fastsat i lokalplan.

By- eller landzone[redigér | redigér wikikode]

Benyttelse[redigér | redigér wikikode]

Anvendelse af fritidshuse i by- og landzone er reguleret i bygge- og zonetilladelser.

Bygning[redigér | redigér wikikode]

Der er ikke specielle regler for fritidshuse i by- og landzone.

Forbehold[redigér | redigér wikikode]

Danmark har ved tiltrædelsen af EF, og senere ved tiltrædelsen af EU, taget forbehold på sommerhusområdet. Hvis man ikke har fast bopæl i Danmark, og heller ikke tidligere har boet i Danmark i sammenlagt fem år, skal man have Justitsministeriets tilladelse til at erhverve fast ejendom (gælder også folk med dansk statsborgerskab). Er betingelserne i hovedreglen ikke opfyldt får man kun lov til at købe et sommerhus i Danmark, hvis man har en ganske særlig stærk tilknytning, enten til nær familie her i landet eller til ejendommen.[3]

Udlejning[redigér | redigér wikikode]

Uddybende Uddybende artikel: Sommerhusudlejning

Reglerne for udlejning af fritidshuse er ikke afhængig af om huset ligger i by-/landzone eller sommerhusområde.

Kildehenvisninger[redigér | redigér wikikode]

Se også[redigér | redigér wikikode]

Wikipedia-logo.pngSøsterprojekter med yderligere information: