Århus Sporveje

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
For det nu selvstændige busselskab, se Busselskabet Aarhus Sporveje.
ÅS-ledbus 414 (model DAB 12-1800B) på linje 1 på Park Alle.
Gammel Aarhus-sporvogn fra 1945 på Sporvejsmuseet Skjoldenæsholm.

Århus Sporveje (forkortet ÅS) var et trafikselskab ejet af Aarhus Kommune, der blev oprettet 1. januar 1928 og fusioneret ind i Midttrafik 1. januar 2007.

Selskabet overtog ved sin oprettelse sporvognsdriften i Aarhus, der var startet af det private selskab Aarhus Elektriske Sporvej 7. juli 1904. I 1929 udvidede man sporvognsnettet ved at forlænge det op gennem Tordenskjoldsgade til Marienlund ved Riis Skov; der blev anlagt en linje mere fra Banegårdspladsen til over Frederiksbjerg til Harald Jensens Plads, en linje der senere blev forlænget til Kongsvang. Den oprindelige linje fra Dalgas Avenue til Trøjborg blev udvidet til dobbeltspor; oprindelig var den kun enkeltsporet, med mange vigepladser på strækningen.

Da kommunen overtog selskabet i 1928 var der 46 personer ansat. I 1940 havde selskabet 225 mennesker ansat, og et materiel bestående af 23 sporvogne, 22 bivogne og 43 busser. [1]

Sporvejsdriften blev indstillet 7. november 1971. Inden da havde selskabet dog åbnet flere buslinjer, og endnu flere kom til efter kommunalreformen i 1970, hvor Aarhus Kommune voksede betydeligt.

De aarhusianske bybusser kaldtes i en lang årrække for trambusser, men den betegnelse er for længst gået af brug. I mange år holdt man modsat andre danske byer fast i, at indstigning foregik bagi og udstigning foran, men fra 1. januar 2012 blev det afskaffet, og der er nu tilladt ind- og udstigning af alle døre i busserne. Som et af de eneste steder i landet, er der den dag i dag stadig selvbillettering i busserne.

1. januar 2005 opdeltes Århus Sporveje i Trafikselskabet Århus Sporveje (administration og planlægning) og Busselskabet Aarhus Sporveje (kørsel). Begge var ejet af Aarhus Kommune indtil 1. januar 2007.

Busselskabet Aarhus Sporveje i dag[redigér | redigér wikikode]

Uddybende Uddybende artikel: Busselskabet Aarhus Sporveje

1. januar 2007 fusioneredes Trafikselskabet Århus Sporveje til Midttrafik, et trafikselskab for hele Region Midtjylland. For passagererne har ændringerne umiddelbart været begrænsede, specielt er takstsystemet bibeholdt ind til videre.

Første udbudsrunde på ca 25% af den samlede kørsel skete i 2008. Her blev kørslen tildelt Busselskabet Aarhus Sporveje efter et kontroltilbud. Det samme skete ved et lignende del-udbud i oktober 2011. Godt 50% af kørslen har således været i udbud.

Se også[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ Aarhus gennem Tiderne 1941