Banegårdspladsen (Aarhus)

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Disambig bordered fade.svg For alternative betydninger, se Banegårdspladsen. (Se også artikler, som begynder med Banegårdspladsen)
Banegårdspladsen set mod øst og Hovedbanegården.

Banegårdspladsen er en plads i Aarhus C beliggende foran Aarhus Hovedbanegård.

Herfra begynder Strøget mod nord og samt gader som Park Allé, Ny Banegårdsgade og M.P. Bruuns Gade støder op til pladsen. Det gør pladsen meget trafikeret og med sin centrale beligenhed og med Hovedbanegården passere stort set alle byens buslinjer pladsen.

Bygningerne omkring pladsen er karrére i 6-7 etagers højde. De fleste bygninger blev bygget sammen og er i samme arkitekttonisk stil. Flere af bygningerne er beklædt med neonskilte der lyser pladsen op om aften. Mest beklædt er den grønne bygning (se nederste billede), som skiller sig markant ud, i den vestlige side af pladsen. Her har Århus Stiftstidende en storskærm på 5 x 1 meter, kaldet lysavisen hvor der konstant vises nyhedsartikler og reklamer. Nabo til Hovedbanegården er Århus Stiftstidendes bladhus i en 5 etagers bygning også med monteret storskærm på facaden.

På pladsen ligger der flere spisesteder og langtidsåbne forretninger. Bl.a. Burger King, 7-Eleven og McDonalds, der i banegårdsbygningen i marts 2010 åbnede kædens første døgnåbne restaurant i Danmark. [1]

Historie[redigér | redigér wikikode]

Banegårdspladsen set fra det sydøstlige hjørne

Efter en arkitektkonkurrence i 1920, blev det besluttet at stadsingeniør O. Jørgensen og arkitekt A. Høeg-Hansen skulle udarbejde en bebyggelsesplan for det omkringliggende område ved den nye Hovedbanegård. Heri indgik også Park Allé, samt planlægningen af de omkringliggende blokke, som skulle bygges i gule mursten, i samme stil som hovedbanegården.

I 1929 stod ejendommene, opført af murermester Alfred Knudsen og tømrermester E. Petersen, mellem Ryesgade (Strøget) og Banegårdspladsens vestlige hjørne færdig. I 1931 stod Pladsens vestlige ejendommene, opført af tømrermester Thomas Petersen, som optoges af det nye Hotel Ritz, så færdig. I 1935 blev den store grund på hjørnet af Banegårdsgade og M.P. Bruuns bro, som var beregnet til et nyt hovedposthus solgt, da det ny posthus indgik i den nye hovedbanegård. Køberen var dagbladet Demokraten, som ved hjælp af arkitekt V. Puck junior fik opført den karakteristiske blok. De sidste ejendomme stod færdig i 1937.

Trafik[redigér | redigér wikikode]

Taxi-holdepladser og reklamebygningen

Størstedelen af alle bybuslinjer i Aarhus passerer Banegårdspladsen, og en stor del af dem har stoppested på pladsen. Også regionalbusser har stoppested på pladsen og flybus (X-bus) til Aarhus Lufthavn har endestation foran hovedposthuset.

Aarhus bybusser der har stoppested på Banegårdspladsen: 1A 2A 3A 4A 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 33

Regionale buslinjer, der har stoppested på Banegårdspladsen: 100 103 109 200 202 302 925X

Derudover er der holdepladser for hyrevogne til opsamling af passagerer på den sydlige del af pladsen.

Kriminalitet[redigér | redigér wikikode]

Pladsen set mod Strøget om aften.

Banegårdspladsen hører til et af de voldeligste områder i Danmark med 171 politianmeldelser i 2008 og med en stigning på 78% er problemet stigende, fra 134 politianmeldelser i 2007. [2] 7-Eleven-butikken er, som døgnåben, meget udsat for røverier, tyveri og ballade og personalet føler sig ofte truet af uromagere og har derfor fast vagter i butikken. [3] [4] Også den langtidsåbne Burger King har været udsat og har vagter til at passe på personale og kunder. [5]

Overvågning[redigér | redigér wikikode]

Kriminaliteten ved og omkring Banegårdspladsen har fået byrådet til at gå til Christiansborg om et forslag om videoovervågning af området foran Hovedbanegården. Kamerarene sættes op efter julen 2008 [6]

Fremtidige Planer[redigér | redigér wikikode]

Banegårdspladsen er et vigtigt knudepunkt for den kollektive trafik i Midtbyen. Kommunens planer er at lukke pladsen for gennemkørende biltrafik og gøre pladsen mere tilgængelig for busser. Biler vil stadig have adgang til selve pladsen via Banegårdsgade, Ny Banegårdsgade, M.P. Bruuns Gade og Park Allé. I den sammenhæng ville der blive skabt en buskoridor mellem Banegårdspladsen og Spanien (en gade i Aarhus Midtby). Korttidsparkering, taxaholdepladser og cykelparkering opretholdes. Trafikomlægningen på Banegårdspladsen forventes genneført i perioden 2011-2012 [7]

Galleri[redigér | redigér wikikode]

Eksterne link og kildehenvisninger[redigér | redigér wikikode]

Noter[redigér | redigér wikikode]

Koordinater: 56°9′2.19″N 10°12′13.58″Ø / 56.1506083°N 10.2037722°Ø / 56.1506083; 10.2037722