Rambøll

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Rambøll
Ramboll Logo.svg
Virksomhedsinformation
Selskabsform Fondsejet virksomhed
Branche Rådgivende ingeniører, managementrådgiver, arkitektur, design
Grundlagt Danmark 1945
Grundlægger Børge Johannes Rambøll og Johan Georg Hannemann
Hovedsæde Ørestad, Danmark
Nøglepersoner Jens-Peter Saul, Group Chief Executive Officer
Ib Enevoldsen, Administrerende Direktør Rambøll Danmark
Peter Heymann Andersen, Managing Director (Transport)
Hanne Christensen, Managing Director (Vand)
Thomas R. Vetrano Managing Director (Miljø & Sundhed)
Thomas Rand, Managing Director (Energi)
John Sørensen, Managing Director (Olie & Gas)
Markus Diederich, Managing Director (Management Consulting)
Bo Pedersen, Managing Director, (Support Organisation)
Regnskab
Omsætning 10,589 mia. kr.[1]
Organisation
Antal ansatte
13.000 (Danmark: Ca. 3000)
Eksterne henvisninger
www.ramboll.dk
Foto af Rambølls hovedkontor i Ørestad uden for København
Kortudsnit af Femern Bælt, hvor Rambøll rådgiver på verdens længste undersøiske tunnel

Rambøll Gruppen A/S er en rådgivende ingeniør-, design- og management konsulentvirksomhed grundlagt i København med aktiviteter verden over.

Rambølls forretningsenheder i Danmark består af "Rambøll Danmark", "Rambøll Miljø & Sundhed", "Rambøll Energi", "Rambøll Management Consulting", "Rambøll Olie og Gas" og "Rambøll Vand". Selskabet har hovedkontor i Ørestad på Amager og har i alt 13 kontorer i Danmark.

Rambøll arbejder med teknisk rådgivning inden for byggeri, trafik og infrastruktur, vand, miljø og sundhed, energi, olie/gas og telekommunikation. Derudover arbejder Rambøll som management konsulenter og arkitekter. Rambøll er Nordens største arkitektvirksomhed[2].

Rambøll Gruppen[redigér | redigér wikikode]

Rambølls selskaber i Danmark er en del af Rambøll Gruppen, som med sine 13.000 medarbejdere er det næststørste nordiske ingeniørrådgiverfirma. Rambøll Gruppen har aktiviteter i Danmark, Sverige, Norge, Finland, Storbritannien, Indien, Tyskland, Singapore, Rumænien og U.S.A. m.fl. samt forretningsområderne Byggeri, Transport, Vand, Miljø & Sundhed, Energi, Olie & Gas og Management Consulting. Rambøll Gruppen havde i 2015 en omsætning på 10,589 mia. kr og har ca. 13.000 ansatte.[1]

Rambøll Gruppen ejes af Rambøll Fonden, der støtter forskning inden for særligt naturvidenskab og teknik. Nogle få procent af Rambøll Gruppen ejes af medarbejderne.

Historie[redigér | redigér wikikode]

Rambøll & Hannemann blev grundlagt den 14. oktober 1945 af Børge Johannes Rambøll og Johan Georg Hannemann.

I 1981 købte Rambøll & Hannemann managementvirksomheden Gert Hansen A/S, som blev til Rambøll Management Consulting, og i 1982 trafikplanlægningsvirksomheden Anders Nyvig A/S. Rambøll & Hannemann fusionerede i 1991 med B. Højlund Rasmussen, og efter nogle år under navnet "Rambøll, Hannemann & Højlund" skiftede firmaet i 1995 navn til "Rambøll".

Rambøll har de senere årtier opkøbt en lang række selskaber typisk fra Norden og Storbritannien inden for rådgivning, energi og byggeri. I december 2014 annonceredes opkøbet af den amerikanske miljørådgiver ENVIRON[3], der tilførte Rambøll 1.500 nye medarbejdere og repræsentation i en række lande, hvor man ikke var repræsenteret tidligere.

Større projekter[redigér | redigér wikikode]

Rambøll har været byggerirådgiver for bl.a. Operahuset i København, Mærskbygningen, udvidelsen af Panum[4], Elefanthuset[5] i København Zoo, Bella Sky[6], samt Museet for Søfart i Helsingør[7].

Rambøll har også været involveret i en lang række større projekter i Danmark og udlandet inden for transport og infrastruktur: Femern Bælt-forbindelsen (2021)[8], broen Queensferry Crossing[9] over Firth of Forth i Skotland (2016) og Øresundsforbindelsen (2000).

Litteratur[redigér | redigér wikikode]

  • Peter Fransen og Henrik Harnow (2008): Thinking People - The Story about Rambøll. Rambøll Group A/S, 335 sider, ISBN 97-887-98668-3-4

Referencer[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Odczyt z laty.svg Denne artikel kan blive bedre, hvis der indsættes geografiske koordinater
Denne artikel omhandler et emne, som har en geografisk lokation. Du kan hjælpe ved at indsætte koordinater i wikidata.