Rambøll

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Rambøll
Ramboll logo.gif
Virksomhedsform Fondsejet virksomhed
Grundlæggelse Danmark 1945
Hovedsæde(r) Ørestad, Danmark
Nøgleperson(er) Jens-Peter Saul, Group Chief Executive Officer
Robert Arpe, Administrerende Direktør Rambøll Danmark
Thomas Rand, Managing Director (Energi)
John Sørensen, Managing Director (Olie & Gas)
Tonny Johansen, Managing Director (Management Consulting)
Branche(r) Rådgivende ingeniører, managementrådgiver, arkitektur
Omsætning 8,292 mia. kr.[1]
Medarbejdere 12.300 (Danmark: Ca. 3000)
Hjemmeside(r) www.ramboll.dk
Foto af Rambølls hovedkontor i Ørestad uden for København
Kortudsnit af Femern Bælt, hvor Rambøll rådgiver på verdens længste undersøiske tunnel

Rambøll Gruppen A/S er en rådgivende ingeniør-, design- og management konsulentvirksomhed grundlagt i København med aktiviteter verden over.

Rambølls forretningsenheder i Danmark består af "Rambøll Danmark", "Rambøll Miljø & Sundhed", "Rambøll Energi", "Rambøll Management Consulting", "Rambøll Olie og Gas" og "Rambøll Vand". Selskabet har hovedkontor i Ørestad på Amager og har i alt 13 kontorer i Danmark.

Rambøll arbejder med teknisk rådgivning inden for byggeri, trafik og infrastruktur, vand, miljø og sundhed, telekommunikation, energi, olie/gas, industri og affald. Derudover arbejder Rambøll som management konsulenter.

Rambøll Gruppen[redigér | redigér wikikode]

Rambølls selskaber i Danmark er en del af Rambøll Gruppen, som med sine 12.300 medarbejdere er det største nordiske rådgiverfirma. Rambøll Gruppen har aktiviteter i Danmark, Sverige, Norge, Finland, Storbritannien, Indien, Estland, Rumænien og U.S.A. m.fl. samt forretningsområderne Management Consulting, Energi, Telekommunikation og Olie & Gas. Rambøll Gruppen havde i 2014 en omsætning på 8,292 mia. kr og har ca. 12.300 ansatte.[1]

Rambøll Gruppen ejes af Rambøll Fonden, der støtter forskning inden for særligt naturvidenskab og teknik. Nogle få procent af Rambøll Gruppen ejes af medarbejderne.

Historie[redigér | redigér wikikode]

Rambøll & Hannemann blev grundlagt den 14. oktober 1945 af Børge Johannes Rambøll og Johan Georg Hannemann.

I 1981 købte Rambøll & Hannemann managementvirksomheden Gert Hansen A/S, som blev til Rambøll Management Consulting, og i 1982 trafikplanlægningsvirksomheden Anders Nyvig A/S. Rambøll & Hannemann fusionerede i 1991 med B. Højlund Rasmussen, og efter nogle år under navnet "Rambøll, Hannemann & Højlund" skiftede firmaet i 1995 navn til "Rambøll".

Rambøll har de senere årtier opkøbt en lang række selskaber typisk fra Norden og Storbritannien inden for rådgivning, energi og byggeri. I december 2014 annonceredes opkøbet af den amerikanske miljørådgiver ENVIRON[2], der tilførte Rambøll 1.500 nye medarbejdere og repræsentation i en række lande, hvor man ikke var repræsenteret tidligere.

Større projekter[redigér | redigér wikikode]

Rambøll har været byggerirådgiver for bl.a. Operahuset i København, Mærskbygningen, udvidelsen af Panum[3], Søfartsmuseet i Helsingør, Elefanthuset[4] i København Zoo, Bella Sky[5], samt Museet for Søfart[6].

Rambøll har også været involveret i en lang række større projekter i Danmark og udlandet inden for transport og infrastruktur: Femern Bælt-forbindelsen (2021)[7], bro over Firth of Forth i Skotland (2016) og Øresundsforbindelsen (2000).

Noter[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Odczyt z laty.svg Denne artikel kan blive bedre, hvis der indsættes geografiske koordinater
Denne artikel omhandler et emne, som har en geografisk lokation. Du kan hjælpe ved at indsætte koordinater i wikidata.