Żuromin

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Żuromin
Żuromins byvåben

Centrum i Żuromin
Overblik
Land Polen Polen
Voivodskab Województwo mazowieckie, Masovien
Postnr. 09-300 Rediger på Wikidata
Demografi
Indbyggere 8.592 (2021)[1] Rediger på Wikidata
 - Areal 11,1 km²
 - Befolknings­tæthed 773 pr. km²
Andet
Tidszone UTC+1 (normaltid)
UTC+2 (sommertid) Rediger på Wikidata
Hjemmeside www.zuromin.ibip.net.pl
Oversigtskort

Żuromin (udtale:[ʐuˈrɔmin]) er en by der ligger i det østlige, centrale Polen, i den nordvestlige del af voivodskabet Masovien (Województwo mazowieckie) og har 8.592(2021)[1] indbyggere og et areal på 11,11 km². Den er administrationsby i powiatet (amt) Żuromin.

Historie[redigér | rediger kildetekst]

Ikon for vor Frue af Żuromin i Trinitykirken

Żuromin blev grundlagt i middelalderens Piast-regerede Kongeriget Polen. Den blev nævnt i dokumenter i det 13. århundrede. Det var en privat landsby og bagefter en privat by for polsk adel, inklusive familierne Działyński og Zamoyski,[2] administrativt beliggende i Płock Voivodeship i provinsen Storpolen. Jesuitterne kom til Żuromin i 1715 og grundlagde en skole.[2] Żuromin blev udviklet til en by af kansler Andrzej Zamoyski og tildelt stadsrettigheder i 1767 af kong Stanisław August Poniatowski.[2]

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ a b bdl.stat.gov.pl, hentet 5. oktober 2022 (fra Wikidata).
  2. ^ a b c Słownik geograficzny Królestwa Polskiego i innych krajów słowiańskich, Tom XIV (polsk). Warszawa. 1895. s. 866.
Polsk geografiSpire
Denne artikel om polsk geografi er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Geografi