Željko Ražnatović

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg

Zeljko Raznjatovic alias Arkan (17. april 195215. januar 2000) var en kendt serbisk militærleder, der bl.a. var leder af den serbiske elitesoldat-gruppe, Arkans Tigre. Han blev dræbt i Beograd, Serbien, i januar 2000, før han nåede at blive anklaget ved Den Internationale Domstol i Haag.

Han blev født i 1952 i en lille by i Slovenien af serbiske forældre og flyttede tidligt i sit liv til Beograd i Serbien, derfor så han sig selv som serber.

Zeljko Raznatovic, også kaldet Arkan, giftede sig med sangerinden Svetlana Ražnatović, kendt som Ceca, som han fik to børn med.

1991 – 1995[redigér | redigér wikikode]

I 1991 – 1995 var Arkan og Arkans Tigre meget aktive. De menes at stå bag flere mordbrænde, massemord, etnisk udrensninger, bl.a. drab på 2.500 bosniere i 1992, voldtægt af kroatiske og bosniske kvinder samt at have medvirket til massakren i Srebrenica 1995. Efter Krigen i Bosnien-Hercegovina blev Arkan og hans tigre mere anonyme, men i 1998, da der blev problemer i den tidligere serbiske provins Kosovo, deltog de i nedkæmpelsen af albanske oprørere. De var muligvis også indblandet i intimidering og overgreb på civile kosovoalbanere.

Broom icon.svg Der er ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket muligvis er et problem.
Du kan hjælpe ved at angive kilder til de påstande, der fremføres i artiklen.
Question book-4.svg