ABC (bog)

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Fra en tysk ABC fra 1830: Bogstaverne P og Q.
Disambig bordered fade.svg For alternative betydninger, se ABC. (Se også artikler, som begynder med ABC)

En ABC er en begynderlærebog i læsning og skrivning. Bogtypen er opkaldt efter de tre første bogstaver i alfabetet. Udtrykket bruges også mere bredt om basale begynderlærebøger om forskellige emner.

En ABC kunne omtales som en hanebog, [1] fordi læsebøger ofte havde billede af en hane på forsiden som et symbol på årvågenhed og flid. [2]

I Danmark hører Ole Bole ABC [3] (fra 1927), skrevet af Claus Eskildsen [4] og illustreret af Storm P., og Søren og Mette (fra 1954), til de mere kendte.

Fra sidstnævnte huskes måske sætningen: "Søren så en so, Mette så en ko. Søren og Mette lo". I 1980'erne blev Søren og Mette afløst af en anden læsepædagogik, men fik oprejsning i en undersøgelse, som Undervisningsministeriet iværksatte i slutningen af 1990'erne efter, at danske elever i 3. klasse havde placeret sig i bunden af en international læserangliste i 1994. Søren og Mette, det ældste system i undersøgelsen, viste sig at være det mest effektive. De elever kom "langt hurtigere i gang med at læse enkeltord end de øvrige elever." Der var også "færre dårlige læsere blandt elever med Søren og Mette end blandt elever med andre systemer." [5]

Kilder[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ Hanebog — ODS
  2. ^ abc | Gyldendal - Den Store Danske
  3. ^ http://www.dkhistorie.dk/dyn/files/press_boxes_items/85-file/olebpleabc.jpg
  4. ^ HJEMSTAVNSMAND OG FORFATTER TIL OLE BOLE: CLAUS ESKILDSEN - Skole 200
  5. ^ Søren og Mette fylder 60 år - Folkeskolen.dk

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

H.C. Andersens eventyr ABC-Bogen

Sprog og litteraturStub
Denne artikel om sprog eller litteratur er kun påbegyndt. Hvis du ved mere om emnet, kan du hjælpe Wikipedia ved at udvide den.