ABC (bog)

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Fra en tysk ABC fra 1830: Bogstaverne P og Q.

En ABC er en begynderlærebog i læsning og skrivning. Bogtypen er opkaldt efter de tre første bogstaver i alfabetet. Udtrykket bruges også mere bredt om basale begynderlærebøger om forskellige emner.

En ABC kunne omtales som en hanebog, [1] fordi læsebøger ofte havde billede af en hane på forsiden som et symbol på årvågenhed og flid. [2]

I Danmark hører Ole Bole ABC [3] (fra 1927), skrevet af Claus Eskildsen [4] og illustreret af Storm P., og Søren og Mette (fra 1954), til de mere kendte.

Fra sidstnævnte huskes måske sætningen: "Søren så en so, Mette så en ko. Søren og Mette lo". I 1980'erne blev Søren og Mette afløst af en anden læsepædagogik, men fik oprejsning i en undersøgelse, som Undervisningsministeriet iværksatte i slutningen af 1990'erne efter, at danske elever i 3. klasse havde placeret sig i bunden af en international læserangliste i 1994. Søren og Mette, det ældste system i undersøgelsen, viste sig at være det mest effektive. De elever kom "langt hurtigere i gang med at læse enkeltord end de øvrige elever." Der var også "færre dårlige læsere blandt elever med Søren og Mette end blandt elever med andre systemer." [5]

Kilder[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ http://ordnet.dk/ods/ordbog?query=Hanebog
  2. ^ http://www.denstoredanske.dk/Erhverv,_karriere_og_ledelse/P%C3%A6dagogik_og_uddannelse/Folkeskolen/abc
  3. ^ http://www.dkhistorie.dk/dyn/files/press_boxes_items/85-file/olebpleabc.jpg
  4. ^ http://skole200.dk/historier/hjemstavnsmand-og-forfatter-til-ole-bole-claus-eskildsen/
  5. ^ http://www.folkeskolen.dk/545390/soeren-og-mette-fylder-60-aar

Ekstern henvisning[redigér | redigér wikikode]

H.C. Andersens eventyr ABC-Bogen

Sprog og litteratur Stub
Denne artikel om sprog eller litteratur er kun påbegyndt. Hvis du ved mere om emnet, kan du hjælpe Wikipedia ved at udvide den.