Abbed Oliba

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Abbed Oliba
Statue af Oliba i Vic
Personlig information
Født 971
Besalú, Spanien Rediger på Wikidata
Død 1046
abbaye Saint-Michel de Cuxa, Frankrig Rediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Beskæftigelse Abbed, biskop, greve
Kendt for Cataloniens åndelige grundlægger
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Oliba (catalansk udtale: uˈɫiβə, omkring 971–1046) var greve af Berga (998–1003) og Ripoll og senere biskop i Vic (1018–1046) og abbed i Sant Miquel de Cuixà. Han betragtes som en af Cataloniens åndelige grundlæggere og nok den mest betysningsfulde gejstlige på sin tid på den Iberiske Halvø.

Oliba skrev meget, men hans væsentligste bidrag er nok oversættelsen af en række arabiske manuskripter til latin.

Barndom og tidligt voksenliv[redigér | rediger kildetekst]

Oliba blev født omkring 971 i en rig familie i den Spanske Mark.[1] Hans far var Oliba Cabreta, greve af Besalú, Cerdanya, Berga og Ripoll, og hans mor var Ermengard af Empúries. På sin fars side var han oldebarn af Vilfred den hårfagre. Oliba havde tre brødre og en søster, og da hans far i 988 gik i kloster, delte han sit land mellem de tre ældste sønner; Bernard fik Besalú og Ripoll, Vilfred fik Cerdanya, mens Oliba fik Berga. I 1002 (eller 1003) blev Oliba benediktinermunk i klosteret Santa Maria de Ripoll og overlod Berga til Vilfred.

Kirkeliv[redigér | rediger kildetekst]

Oliba fremmede Gudsfredsbevægelsen, og i 1027 vedtog en forsamling af bisper og adelige i Toulouges (Roussillon), at der hvert år skulle være et antal dage, hvor alle kunne søge fred i kirken.

I 1023 ønskede Sancho 3. af Navarra at få sin søster Urraca gift med Alfonso 5. af Leon, men da de var blodsbeslægtede, bad Sancho om biskoppens godkendelse. Dette fik han ikke, men parret blev gift alligevel.

Oliba døde i klostret i Cuixà i 1046.

Galleri[redigér | rediger kildetekst]

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ Conant, Kenneth John (27. april 1978). Carolingian and Romanesque architecture, 800 to 1200. Penguin Books. s. 473. Hentet 16. marts 2014.

Kilder[redigér | rediger kildetekst]

Eksterne links[redigér | rediger kildetekst]