Abimelek

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Det grå område ved kysten er filisternes land, her kaldet Philistine

Abimelek (min fader er Melek – Melek er et gudenavn og betyder konge; Abimelek kunne altså betyde prins) forekommer i formen Abimilki som fønikisk navn i Amarnabrevene. Der forekommer en Abimelek både i Første Mosebog og i Dommerbogen

1: Filisterkongen Abimelek (Første Mosebog 20. 21. 26.)[redigér | rediger kildetekst]

Såvel om Abraham som om Isak fortælles det, at de kom i berøring med en filisterkonge Abimelek i Gerar i det sydlige Palæstina (1. Mos. 20. 21. 26.).

2: Abimelek, søn af Gideon (Dommerbogen 8)[redigér | rediger kildetekst]

Abimeleks død - en våbendrager giver ham nådestødet
Dommerbogen 9,52-53
Af Gustave Doré

I Dommerbogen optræder en Abimelek som søn af Gideon med en kvinde fra Sikem, som tilhørte en gammel kanaanæisk (kanaanitisk), familie.

Dommerbogen 8,29ff

... Jerubba'al, Joashs søn, drog hjem og blev der. Gideon fik halvfjerds sønner, for han havde mange koner. Han fik også en søn med en medhustru i Sikem; ham gav han navnet Abimelek. ...

Han søgte, understøttet af sin moders slægt, at skaffe sig kongemagt, myrdede sine 70 brødre på Jotam nær og lod sig da udråbe til konge.

Ved denne lejlighed var det, at Jotam for at advare sikemitterne fortalte fabelen om træerne, som ville vælge sig en konge. De gode træer, oliven, figen og vinstok, afslår værdigheden, kun den unyttige og farlige tornebusk er villig. Nogen større betydning har Abimelek’s treårige kongedømme næppe haft.

Hvor vidt det har strakt sig, fremgår ikke klart af Dommerbogen, i hvert fald har det kun omfattet en del af Efraim og Manasse stamme. Snart rejser sikemitterne sig mod Abimelek. På forskellig måde berettes om Abimelek’s kamp mod staden, som ender med fuldstændig ødelæggelse af den og dens tempel og nedhugning af indbyggerne.

Fra Sikem drog han mod Tebes og indtog den. Beboerne søgte tilflugt i et tårn i byens midte; da han nærmede sig dette, dræbtes han af en møllesten, som en kvinde slyngede mod hans hoved fra tårnets tag. Hans våbendrager gav ham nådestødet (Dom. 9:52ff).

... Abimelek nåede frem til tårnet og gik til angreb på det; men da han nærmede sig indgangen til tårnet for at sætte ild på det, smed en kvinde en kværnsten ned i hovedet på ham og knuste hans hjerneskal. Han kaldte hurtigt på sin våbendrager og sagde til ham: »Træk dit sværd, og giv mig dødsstødet, så ikke man skal sige, at en kvinde har dræbt mig!« Og hans våbendrager huggede ham ned, så han døde. ...

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]