Fabel

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Jump to navigation Jump to search
Fabler indeholder ofte en tydelig morale eller en pædagogisk pointe. "At gøre en bjørnetjeneste" vil sige at skade den, der skal hjælpes eller at gøre ondt værre. Udtrykket stammer fra Jean de La Fontaines fabel om bjørnen, der dræbte sin sovende herre, da den ville slå en flue ihjel på herrens næse. Illustration af Gustave Doré.

En fabel er en fortælling, ofte satirisk og moraliserende, med dyr som hovedpersoner. Planter eller ting anvendes også i enkelte fabler som hovedpersoner. De er meget karakteristisk – selvom det er dyr, planter eller ting – udstillinger af menneskelige dårskaber. Æsop og La Fontaine er to berømte fabeldigtere. Ofte har dyrene den evne, at de kan tale. Det kaldes personificering. En fabel har næsten altid en meget tydelig morale.

Kilder/henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har medier relateret til:

Denne artikel stammer oprindelig fra Lexopen. Hvis den oprindelige kildetekst er blevet erstattet af en anden tekst, bedes skabelonen venligst fjernet.

Sprog og litteraturStub
Denne artikel om sprog eller litteratur er kun påbegyndt. Hvis du ved mere om emnet, kan du hjælpe Wikipedia ved at udvide den.