Muhammad ibn Zakariya al-Razi

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Disambig bordered fade.svg For alternative betydninger, se Muhammad ibn Zakariya al-Razi (flertydig). (Se også artikler, som begynder med Muhammad ibn Zakariya al-Razi)
Muhammad ibn Zakariyā Rāzī
Zakariya Razi 001.JPG
Personlig information
Født August 26, 865
Rey, Persien
Død Oktober 15, 925
Rey, Persien
Nationalitet Perser[1][2]
Uddannelse og virke
Forsknings­område Kemi, Lægevidenskab, Biologi, Fysik, Filosofi
Kendt for Den første til at producere syre såsom svovlsyre, skrive op begrænsede eller omfattende noter om sygdomme såsom kopper og skoldkopper, en pioner i oftalmologi, forfatter til første bog om pædiatri, hvilket gør førende bidrag i uorganisk og organisk kemi, også forfatter til flere filosofiske værker.

Abu Bakr Mohammad Ibn Zakariya Razi også kaldt Rhazes, 864-925, var en Perser,[1][2] født i Rey, Iran. Han var kendt som den første, der destillerede alkohol. Filosofisk arvtager af Sokrates og medicinsk af Hippokrates.

Razi gjort grundlæggende og varige bidrag til områderne medicin, alkymi, musik og filosofi, der er registreret i over 200 bøger og artikler inden for forskellige områder af videnskab. Han var velbevandret i det gamle persiske, græske og gamle indiske medicinske viden og gjorde mange fremskridt inden for medicin gennem egne observationer og opdagelser.[3]

Han rejste meget, for det meste i Persien. Som lærer i medicin, tiltrak han elever i alle discipliner, og sagdes at være medfølende og viet til at tjene sine patienter, uanset om de er rige eller fattige.

Kildehenvisninger[redigér | redigér wikikode]

Se også[redigér | redigér wikikode]


Naturvidenskab Stub
Denne naturvidenskabelige biografi er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.
Biografi